Els grups de delinqüència organitzada provoquen un increment dels delictes violents a la Unió Europea

Un nou informe de l’Europol adverteix que els grups de delinqüència organitzada utilitzen cada vegada més la violència en la consecució dels seus objectius criminals, i aquesta violència representa una amenaça per a la seguretat pública a la UE.

Basant-se en una anàlisi de les contribucions dels estats membres a l’Europol en els darrers anys, hi ha hagut un augment del nombre d’incidents violents associats a la delinqüència organitzada. A més, l’anàlisi apunta a una voluntat creixent dels grups criminals de recórrer a la violència letal.

En aquest informe, l’Europol destaca els factors que sustenten aquesta tendència i els reptes que planteja a les forces de l’ordre, i desenvolupa un conjunt de recomanacions.

La participació en bandes criminals d’assassins  joves i sense experiència i l’accessibilitat de les armes de foc i els explosius, juntament amb incidents violents perpetrats sovint en llocs públics concorreguts i a plena llum del dia, són considerables amenaces a la seguretat pública.

Els grans ports de la UE explotats per grups criminals com a punts de tràfic de drogues i els carrers de les ciutats properes són particularment vulnerables a la violència. Els grups internacionals de delinqüència organitzada han establert punts de recorregut en aquests ports i al seu voltant, on s’estan produint la corrupció i la intimidació dels treballadors que són crítics per a la descàrrega i emmagatzematge de productes il·lícits i la competència per a la distribució.

L’augment de la violència als mercats il·lícits es pot relacionar amb la creixent competència entre xarxes criminals. La majoria de les violències mortals i greus relacionades amb les drogues s’han reportat als mercats de cocaïna i cànnabis, que recentment han atret nous elements.

L’informe també assenyala un augment de l’ús de la violència greu per part dels grups de delinqüència organitzada per dur a terme les seves activitats criminals. Aquests delictes violents no afecten exclusivament els criminals; es dirigeixen a no delinqüents, incloses les víctimes de tràfic d’éssers humans, robatoris violents, policies, advocats, testimonis i informants, periodistes d’investigació o treballadors portuaris poc cooperatius.

A partir de la seva anàlisi, l’Europol ha elaborat un conjunt de recomanacions per ajudar les autoritats policials a combatre la delinqüència organitzada:

• Anticipar de manera proactiva les tendències i canvis en els mercats criminals i les estructures de xarxes.

• Adoptar un enfocament integral pas a pas que inclogui la detecció i la dissuasió (inclòs l’atac a les finances penals en una etapa anterior).

• Centrar-se en els processos i recursos mitjançant els quals es cometen els delictes per tal d’identificar els punts per a la intervenció.

• Continuar promovent la cooperació a escala regional i internacional.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari