Com la COVID-19 condiciona la delinqüència

Durant el passat mes de novembre, Europol va publicar un informe sobre els condicionants de la pandèmia de la COVID-19 en l’àmbit de la criminalitat i el terrorisme a la Unió Europea.

Tot i que la pandèmia és, en primer lloc, una crisi de salut pública mundial, també ha demostrat tenir un significatiu i potencial impacte durador en el panorama del crim organitzat i del terrorisme a Europa, així com la capacitat de les autoritats policials dels estats membres de contrarestar aquestes amenaces a la seguretat.

Mentre Europa està de ple en l’anomenada segona onada de la pandèmia, l’impacte en la delinqüència ha anat canviant amb el pas del temps. Tot i que alguns tipus de delinqüència són aquí per quedar-s’hi, d’altres van i venen amb l’evolució de la pandèmia i les seves mesures. Tanmateix, també hi ha una consciència més elevada de la ciutadania, que ha fet reduir l’impacte d’alguns tipus de delictes.

Europol destaca algunes línies delictives que han guanyat protagonisme en la pandèmia, com les activitats criminals lligades a la distribució d’equips de protecció individual falsificats, productes farmacèutics i sanitaris falsos, etc. I cal no oblidar l’augment dels robatoris a instal·lacions mèdiques i farmàcies.

Pel que fa a l’àmbit delictiu de l’abús sexual infantil, ha continuat sent una gran preocupació durant la pandèmia, però agreujat perquè els infants passen més temps en línia i, per tant, augmenta potencialment el risc.

Mentre que el nombre de robatoris domèstics i de robatoris comuns generalment ha disminuït per les conseqüències immediates de la introducció de les mesures de control de la COVID-19, aquests crims han anat en augment des de la relaxació de les restriccions de bloqueig. Destaca el robatori de botigues i de locals comercials desocupats, així com la manipulació dels caixers automàtics, el robatori de coure i el robatori de vehicles lleugers de la construcció.

També s’ha utilitzat l’engany en diverses modalitats, com la suplantació de representants d’autoritats públiques o de personal mèdic per accedir a cases particulars o empreses amb l’objectiu de robar-hi.

Les campanyes de temàtica pandèmica han aparegut en una àmplia gamma d’activitats de ciberdelinqüència, incloent-hi campanyes de suplantació d’identitat, ransomware, programari maliciós i atacs per correu electrònic comercial. Les organitzacions sanitàries i les relacionades amb la salut també han estat objecte d’atacs de ransomware.

L’impacte de la crisi en el mercat de la droga de la UE sembla que ha estat limitat. Alguns delinqüents van adaptar el seu modus operandi en la distribució de drogues per eludir les barreres. Cal destacar també un  augment de la violència, com les tensions entre els usuaris de drogues.

L’impacte de la pandèmia sobre el terrorisme i l’extremisme violent ha estat limitat i principalment ha implicat que alguns extremistes adaptessin narratives i materials de propaganda al tema de la COVID-19.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Leave a Reply