Lluitar contra el tràfic d’éssers humans en l’era digital

Les modernes tecnologies de la comunicació –internet, les xarxes socials i les aplicacions mòbils–han tingut un impacte significatiu en la forma en què els grups de delinqüència organitzada participen en l’àmbit internacional en el tràfic d’éssers humans. Així ho recull un recent informe d’Europol d’octubre de 2020 sobre els reptes de lluitar contra el tràfic d’éssers humans en l’era digital.

La tecnologia  ha ampliat la capacitat dels criminals per traficar amb persones en diferents tipus d’explotació: explotació sexual i laboral, extracció d’òrgans, adopció il·legal d’infants i matrimonis forçats.

Els avantatges de l’ús de la tecnologia per part dels traficants inclouen un anonimat més gran, capacitat per participar en comunicacions en temps real però xifrades, possibilitat d’arribar a un públic més ampli (en termes de víctimes i clients), mobilitat geogràfica i capacitat de controlar les víctimes a distància. Avui en dia la tecnologia és emprada pels traficants en totes les fases de l’explotació sexual, des del reclutament i publicitat de les víctimes fins a fer-los xantatge amb fotos i vídeos i controlant en tot moment els seus moviments. La gestió financera del negoci criminal també es fa sovint en línia.

Segons l’informe d’Europol, cal destacar que l’ús de la tecnologia moderna significa que els traficants de persones ja no necessiten estar gaire a prop de les seves víctimes per controlar-les. Tradicionalment, el control sobre les víctimes implicava violència i restricció física del moviment. Avui, el control es pot exercir mitjançant diverses formes de xantatge (per exemple, amenaçant de compartir fotos i vídeos d’actes sexuals en línia), com també mitjançant formes virtuals de restricció de moviments i supervisió en temps real (per exemple, GPS i càmeres de vídeo integrades als telèfons intel·ligents i aplicacions per compartir la ubicació).

 L’ús de la tecnologia moderna també ha influït enl’estructura tradicional i la divisió de tasques dins les xarxes de tràfic. Els delinqüents han assumit rols centrals d’habilitats per Internet, especialment a les xarxes de tràfic implicades en l’explotació sexual.

En el context econòmic en què ens trobem derivat en gran part de la crisi de la COVID-19, es podrien produir conseqüències perilloses en el panorama del tràfic de persones. Els delinqüents podrien tenir accés a un grup més ampli d’individus en situació d’angoixa econòmica i potencialment cada vegada més propensos a patir-ho i a acceptar qualsevol tipus d’oportunitat laboral. Al mateix temps, augmenta la demanda de la mà d’obra barata, que pot funcionar com a factor d’atracció i provocar un augment potencial del tràfic de persones dins de la Unió Europea.

Segons el document d’Europol, els propers anys seran crítics en termes d’identificació i consens sobre els marcs legals i tècnics que es poden implementar per actuar amb eficàcia contra el tràfic d’éssers humans en l’era digital.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari