INTERPOL alerta de la creixent amenaça de la ciberdelinqüència

369.-baixaLa ciberdelinqüència està creixent a un ritme alarmant com a conseqüència de la pandèmia de la COVID-19 i es preveu que s’acceleri encara més, segons destaca un nou informe d’INTERPOL.

El document explica fins a quin punt els ciberdelinqüents estan aprofitant la creixent i necessària confiança en la tecnologia digital que hi ha hagut durant els darrers mesos. Això inclou el ràpid desplaçament de tasques laborals de la feina cap a casa realitzat per moltes organitzacions, fet que ha implicat el desplegament de sistemes i xarxes remots, sovint de forma poc segura.

A partir de les diverses informacions lliurades pels països membres, INTERPOL ha conclòs que durant el període de la pandèmia hi ha hagut un augment especialment important de dominis maliciosos (22%), de programari maliciós i de segrest (malware, ransomware) (36%) i estafes de pesca per correu electrònic (phishing) o frau (59%).

Els actors de les amenaces han revisat les seves estafes en línia i de phishing habituals per poder delinquir aprofitant la crisi de la COVID-19, explotant les pors econòmiques i de salut de les persones.

L’informe també ha descobert que els ciberdelinqüents han desplaçat significativament els objectius dels individus i les petites empreses cap a les grans corporacions, governs i infraestructures crítiques, ja que els poden aportar ingressos econòmics més importants.

INTERPOL considera que els ciberdelinqüents estan desenvolupant i impulsant els seus atacs a un ritme alarmant, explotant la por i la incertesa provocades per la inestable situació social i econòmica creada per la COVID-19. La creixent dependència en línia per a persones de tot el món també està creant noves oportunitats, i moltes empreses i individus no asseguren que les mesures de ciberseguretat estiguin actualitzades.

L’estudi afegeix que és molt probable que hi hagi un augment de la ciberdelinqüència en un futur proper. Això es deu principalment a les vulnerabilitats relacionades amb el treball remot, un enfocament continuat en les estafes en línia amb el denominador comú de la COVID-19 i, quan es produeixi la vacuna, un probable augment del phishing relacionat amb productes mèdics.

Així doncs, tal com es descriu a l’informe d’INTERPOL, la pandèmia de la COVID-19 ofereix moltes oportunitats als delinqüents. De fet, moltes organitzacions poden tenir un major risc d’atacs de ransomware per haver obert solucions d’accés remot, com les VPN.

És possible que aquests punts d’accés remot no estiguin ben configurats i no siguin prou segurs, a causa que els equips informàtics que funcionen de forma remota poden no tenir instal·lades les darreres innovacions. A més, és possible que el personal hagi hagut d’utilitzar els seus propis dispositius personals des de casa per treballar de forma remota, la qual cosa suposa desafiaments des del punt de vista de la seguretat.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

 

Deixa un comentari