D’ençà de l’inici de la pandèmia COVID-19, s’ha produït un augment de l’intercanvi de material sexual de caire delictiu: maltractaments infantils en línia, coacció sexual i extorsió a menors.
I és que els menors no han estat exempts del trasllat del món real al món virtual: trucades de vídeo a amics i/o familiars, interacció amb xarxes socials, jocs en línia, ús de la xarxa com a mitjà educatiu i escolar. D’aquesta manera, com més ús es fa de les xarxes, més delinqüents hi ha en línia i més pot augmentar l’intercanvi de material si s’aconsegueixen noves víctimes. I, sovint, aquestes víctimes ho són inconscientment amb material autogenerat, que representa una amenaça important per a la seguretat dels menors.
Els delinqüents sexuals han trobat en aquesta conjuntura una fabulosa oportunitat per accedir a un grup més ampli de víctimes potencials. L’informe publicat fa unes setmanes per Europol analitza l’augment en l’intercanvi d’imatges sobre explotació sexual infantil en línia però també dona eines de com afrontar aquesta greu amenaça per a la seguretat dels nens.
Cal esmentar que l’intercanvi de material d’abusos infantils no sol estar motivat per suposats guanys econòmics, tot i que hi ha modalitats que sí que són remunerades, com ara els abusos en viu a distància. Amb la reproducció en temps real i com que els delinqüents no poden viatjar a causa de les restriccions pel coronavirus, aquests poden observar els abusos de menors a demanda.
La desacceleració econòmica relacionada amb la pandèmia COVID-19 podria estimular un augment de material sobre abusos infantils produïts en comunitats vulnerables amb l’objectiu d’obtenir beneficis econòmics. I és que el contingut de material d’abusos infantils també es pot dissimular darrere de les publicitats que aportin beneficis econòmics per als delinqüents, usant per exemple la fórmula “pagament per clicar”.
La societat, incloent-hi la policia, ha d’abocar esforços en l’educació dels menors i evitar per tots els mitjans que puguin esdevenir víctimes. La millor arma contra els depredadors sexuals és educar els nens per prevenir els delictes. I és que el dany derivat de ser víctima d’aquests delictes és greu i cada cop que es comparteix una imatge o un vídeo es tradueix en una victimització reiterada.
Europol fa un seguiment d’aquesta amenaça i proporciona suport continuat als estats membres i les policies per identificar els delinqüents i les víctimes. La campanya Europa #SayNo procura apel·lar a la consciència dels menors sobre els perills que corren per compartir material explícit a la xarxa.
En aquesta línia, Europol ha coordinat una investigació a Itàlia amb més de 200 investigadors involucrats. La Fiscalia de Torí va dirigir l’operació desenvolupada el mes de juny de 2020 amb dades enviades per Europol.
Les investigacions van suposar la detenció de tres persones i la confiscació de milers d’expedients. Durant el transcurs de la investigació, els agents van descobrir que un dels sospitosos havia estat detingut anteriorment per abusos sexuals a menors. El sumari detalla l’existència d’imatges i vídeos de violència sexual en què les víctimes eren principalment nadons, nens de 6 anys i preadolescents.
_____
Esta entrada en español / This post in English / Post en français