El Salvador continua la incerta lluita contra les bandes

362.- baixaEn plena pandèmia de la COVID-19, les imatges de milers de membres de bandes amuntegats pel govern d’El Salvador han donat la volta al món.

El país continua la seva particular lluita contra els membres de les bandes, especialment la Mara Salvatrucha i la 18. Segons Osiris Luna, viceministre de Seguretat i director general del sistema penitenciari, van decidir barrejar i recloure en les mateixes cel·les els diferents grups d’estructures criminals, com un cop d’efecte de l’estat sobre les bandes.

Des de fa dues dècades, la presó és el lloc comú al qual el govern de torn ha recorregut per aparentar que s’està combatent amb contundència el fenomen de les bandes. Cal no oblidar que, segons estimacions oficials, es calcula que hi ha uns 60.000 membres actius de bandes, en un país que no arriba als 7 milions d’habitants.

És més, l’any 2018, informacions de centres penals consideraven que el 44% de la població penitenciària era membre d’alguna banda, és a dir, uns 17.400 del total de 39.300 persones privades de llibertat.

La diferència és que abans el sistema penitenciari va servir per implementar una segregació total per als membres de les bandes, assignant-los presons exclusives per a cada banda.

Aquesta iniciativa, considerada per les bandes com una victòria contra el sistema, va servir per mantenir durant anys les xifres de motins i assassinats a l’interior de les presons, però va consolidar el poder i l’organització interna d’aquestes estructures criminals.

El govern anterior va donar l’any 2016 els primers passos per canviar aquesta situació, però ha estat durant l’Administració Bukele quan aquestes transformacions s’han accelerat.

Les conseqüències que poden originar aquestes polítiques penitenciàries són impredictibles. Però també cal tenir clar que bandes com la Mara Salvatrucha o MS-13 estan formades per un conglomerat de programes i cliques amb autonomia operativa i, tot i que hi ha una comandància general, no sempre segueixen les mateixes ordres. De fet, entre integrants de la mateixa banda hi ha hagut sagnants disputes. A dia d’avui, parlar a El Salvador de la MS-13 com una sola entitat homogènia ja no es gaire precís.

L’altra gran banda seria l’anomenada Barrio 18, que a mitjans de la dècada passada també va patir conflictes interns i va partir el grup en dues meitats: els Sureños i els Revolucionarios.

D’altres bandes menors serien les anomenades La Mirada, Locos 13 o la Mao-Mao, que actualment tindrien uns 300 membres actius empresonats.

Un altre front a destacar és el dels anomenats retirats, aquells membres de bandes que han abandonat bàsicament la MS-13 o les 18, sobretot per problemes interns.

No serien considerats una banda però a hores d’ara sumen més de 3.000 membres a les presons. És més, des de l’any 2004 tenen assignat un centre penal exclusiu a la ciutat de Sonsonate.

https://www.eluniversal.com.mx/mundo/el-salvador-polemica-por-fotos-de-pandillas-hacinadas

https://elpais.com/elpais/2020/04/28/eps/1588078228_930360.html

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari