Impacte de la COVID-19 en els mercats de la droga a Europa

360.- baixaEl Centre Europeu de Seguiment i Addicció a les Drogues (EMCDDA) i Europol han publicat un document d’anàlisi sobre el funcionament dels mercats de la droga a la Unió Europea a finals de l’any 2019.

Aleshores ningú no hauria pogut predir els canvis dràstics que comportaria la pandèmia de la COVID-19 i la manera com ens ha afectat la vida diària. Això també ha tingut un fort impacte en els mercats de les drogues. Hi ha hagut una clara necessitat de cercar fins a quin punt ha afectat i de quina naturalesa és aquest impacte per identificar possibles elements a investigar.

L’objectiu d’aquesta anàlisi dels mercats de la droga de la UE és augmentar la
comprensió dels esdeveniments en curs i el seu impacte en la seguretat interior i la salut pública de la UE per tal d’informar les institucions europees i els socis dels estats membres de la UE. Això és de vital importància per formular respostes efectives.

Les restriccions mundials dels viatges i altres mesures com a resultat de la pandèmia COVID-19 han comportat una interrupció temporal de l’impacte en el mercat de les drogues amb una escassetat més gran o preus superiors per a algunes substàncies. Altres conseqüències serien:

  • La interrupció de la cadena de subministrament i la logística de les drogues per al tràfic a Europa és més evident pel que fa a la distribució a causa de les mesures de distanciament social.
  • El moviment de grans quantitats de drogues entre els estats membres de la UE ha continuat, malgrat la introducció de controls fronterers, a causa del continu tràfic comercial de transport de mercaderies a tota la UE.
  • En relació amb la cocaïna, hi ha poques proves de la interrupció de l’activitat pel que fa a la importació a l’engròs; tanmateix, els experts d’alguns països denuncien un augment dels preus i la disminució de la puresa a nivell de consum, indicatiu de l’escassetat de subministrament localitzada.
  • Els grups de crim organitzat es mantenen amatents i ho fan
    adaptant els seus modus operandi a la situació actual, tot explotant vies de comunicació segures i adaptant-se als models de transport, canals de tràfic i mètodes d’ocultació.
  • La inestabilitat actual ha donat lloc a un entorn cada cop més volàtil per a negocis criminals al llarg de la cadena de subministrament
    a Europa i sembla haver provocat un augment dels nivells de violència entre distribuïdors de nivell mitjà.
  • Lliuraments a domicili i menys atenció presencial. L’opció de l’efectiu com a forma de pagament sembla augmentar per a transaccions individuals.
  • L’escassetat de resina de cànnabis ha provocat un augment dels preus al detall per al comerç.
  • El tràfic d’heroïna continua existint en moltes rutes conegudes. En alguns casos, la disponibilitat d’heroïna ha disminuït en algunes àrees però això varia segons les normes nacionals de confinament i les restriccions de circulació, amb preus més alts que també es van reportar
    en alguns llocs.
  • El tràfic de cocaïna mitjançant contenidors marítims ha continuat a nivells comparables o fins i tot possiblement superiors als de l’any 2019.
  • La producció de drogues sintètiques continua a les principals zones productores europees als Països Baixos i Bèlgica, com s’ha demostrat
    pel nombre de laboratoris il·lícits desmantellats. Tanmateix, a Europa i globalment, la demanda de drogues sintètiques utilitzades en entorns recreatius, en particular l’MDMA, sembla haver disminuït a curt termini a causa del tancament de locals i la cancel·lació de festivals.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

 

Deixa un comentari