Els grups criminals d’Amèrica Llatina han hagut de fer diferents tipus de canvis interns a causa de la pandèmia del coronavirus. Aquests ajustaments obeeixen a la voluntat de mantenir els seus negocis il·lícits malgrat les contrarietats: tràfic de drogues i béns, extorsions o control del pas de migrants per les fronteres. Aquestes activitats s’han tornat més difícils a causa de l’augment dels controls policials i la manca d’activitat humana.
D’aquesta manera, s’ha generat una situació que ha provocat que el crim organitzat hagi explorat altres terrenys, com per exemple la ciberdelinqüència o el robatori d’equipaments mèdics. Tot seguit s’esmenten diverses dinàmiques que han adoptat els grups de crim organitzat a Amèrica Llatina:
Més capital social per als delinqüents. Situacions com les creades per les bandes MS13 i Barrio18 a El Salvador o el càrtel de Jalisco a Mèxic, en què els delinqüents han suplantat el rol de l’Estat. El confinament els ha permès consolidar el seu control, guanyar-se la ciutadania i refermar el seu suport.
Sorgiment de nous mercats negres d’equipaments mèdics i medicaments. Diversos països del continent pateixen un actiu mercat negre de medicaments, i amb la pandèmia han augmentat els robatoris de subministraments mèdics com ara mascaretes, desinfectants de mans o fins i tot kits de detecció del coronavirus.
Hi ha una manca de control en la cadena de subministraments en l’àmbit mèdic que permet que els productes siguin fàcilment robats.
Augment de la corrupció. Els sistemes de salut han estat objectiu de la corrupció des de fa anys. La situació actual fa que funcionaris corruptes aprofitin la pandèmia com una altra forma d’omplir-se les butxaques.
Increment de la ciberdelinqüència. Els delinqüents i hackers estarien aprofitant l’augment de l’activitat en línia dels ciutadans, empreses i organismes governamentals. Els tres principals països llatinoamericans quant a autoria de programes maliciosos i llançament de ciberatacs serien Brasil, Mèxic i Colòmbia.
També s’ha detectat un augment del blanqueig de diners a través de criptomonedes per part del crim organitzat.
Disminució del tràfic d’éssers humans. L’enduriment del control de les fronteres des que es va expandir la pandèmia per Amèrica Llatina ha fet minvar aquesta activitat als grups de crim organitzat. A part, els preus que cobren els anomenats “coyotes” –traficants d’éssers humans– han anat augmentant a mesura que s’endurien les condicions de pas per les diverses fronteres. No es preveu que es flexibilitzin aquestes quotes a curt termini.
Menys substàncies il·lícites i a preus més alts. Les bandes de narcotraficants se les han de veure amb les restriccions al transport i amb l’increment de les patrulles per fer complir les quarantenes. A més, com que s’han tancat moltes fronteres i la policia està controlant els vehicles, els traficants tenen més dificultats per moure els seus productes.
Aquesta situació ha arribat a impactar a l’alça els preus de les substàncies fins i tot a les ciutats dels EUA.
_____
Esta entrada en español / This post in English / Post en français