Just al davant de la botiga de Microsoft de Londres a Regent Street i a l’entrada de l’estació de metro d’Oxford Circus la policia de Londres ha activat la tecnologia del reconeixement facial situant càmeres a la part superior de furgonetes de la policia.
La Policia Metropolitana de Londres ha assegurat que el desplegament del reconeixement facial en viu a la capital britànica persegueix la reducció dels delictes greus. Però els detractors esgrimeixen l’impacte sobre la privadesa en un dels districtes comercials més concorreguts del món.
La Policia fa servir una tecnologia força senzilla: les càmeres escanegen les cares i quan una coincideix amb alguna de la seva llista de sospitosos, la policia ha d’actuar immediatament.
Però hi ha certa preocupació que la tecnologia identifiqui persones falsament com a presumptes delinqüents, sobretot si es tracta de minories.
L’organisme no governamental nord-americà Institut Nacional d’Estàndards i Tecnologia (NIST) va publicar un informe segons el qual havien posat a prova la tecnologia de 100 empreses diferents i van trobar que en la majoria de casos les proves empíriques demostraven que l’edat, la raça i el gènere afectaven la precisió. Van assenyalar que en alguns casos es podria identificar erròniament persones en certs grups fins a 100 vegades més freqüentment que d’altres.
Un altre organisme que defensa els drets humans, Liberty, també vol estar present a la zona on hi ha les càmeres de reconeixement facial, però distribuint díptics que demanen als transeünts que es resisteixin al reconeixement facial. Consideren que és probable que la tecnologia identifiqui erròniament dones i persones de comunitats ètniques negres, asiàtiques i minoritàries. Per aquesta raó s’oposen al fet que la policia escanegi massivament les cares de tothom i obtingui dades biomètriques sense consentiment.
Per part seva, la tecnologia proporcionada per l’empresa japonesa NEC explica que intenta buscar coincidències amb una galeria recollida prèviament de cares de sospitosos coneguts per la policia. Per tant, la tecnologia de reconeixement facial en viu no emmagatzemarà les cares de la gent en cap base de dades.
És més, les cares de les persones que no consten a les llistes de vigilància es veuran borroses a les imatges que veuran els oficials de policia, i tampoc no es guardaran als arxius dels ordinadors policials. Segons fonts policials, les càmeres es faran servir en llocs concrets durant un temps limitat.
Tot i això, es van sumant organitzacions diverses a la llista d’opositors a aquestes mesures policials. L’organització Big Brother Watch considera que mai abans els ciutadans de Londres havien estat sotmesos a controls d’identitat sense sospites, ni molt menys a gran escala, i creuen que la tecnologia fa menys lliures els ciutadans, i no més segurs.
_____
Esta entrada en español / This post in English / Post en français