El Centre de Reclamacions d’Internet per a Delictes (IC3) de l’FBI ha publicat l’informe dels delictes a internet de l’any 2019 als Estats Units, que revela que la ciberdelinqüència va actuar per valor d’uns 3.500 milions de dòlars, com demostrarien les 467.361 denúncies rebudes durant l’últim any.
L’IC3 matisa que ha rebut 4.883.231 denúncies des de la seva creació el maig de l’any 2000, amb una mitjana de prop de 340.000 denúncies anuals i més de 1.200 denúncies al dia durant els últims cinc anys.
Calculen que es van produir pèrdues registrades per les víctimes de 10.500 milions de dòlars els darrers cinc anys, entre els anys 2015 i 2019.
L’informe conclou que les queixes més freqüents eren sobre el phishing i similars, així com sobre estafes de no pagament o no lliurament i extorsions.
Les denúncies més costoses econòmicament consistien en un compromís per correu electrònic comercial, un frau romàntic i la propagació del compte o una imitació del compte d’una persona o venedor conegut per la víctima per recopilar informació personal o financera.
L’IC3 també informa que l’equip de recuperació d’actius (RAT) establert el febrer del 2018 va poder ajudar algunes víctimes de cibercriminalitat a recuperar els fons perduts a causa de diversos tipus de delictes a internet.
El RAT, que es va constituir com a equip autònom el 2018, va completar el seu primer any de funcionament el 2019, ajudant a la recuperació de més de 300 milions de dòlars perduts a través de fraus en línia, per obtenir una taxa de rendibilitat del 79% de les pèrdues reportades.
Segons explica l’informe, aquestes estafes solen comportar un delicte o imitació d’una adreça electrònica legítima. Per exemple, un individu rep un missatge que sembla provenir d’un executiu de la seva empresa o d’una empresa amb la qual un individu té relació.
El correu electrònic sol·licita un pagament, una transferència bancària o una compra de targeta que sembli legítima, però que realment lliura diners directament a un delinqüent.
Durant el 2019, l’IC3 va observar un nombre més gran de desviació de fons de nòmines BEC (Business Email Compromise) en què els defraudadors envien correus electrònics a recursos humans o al departament de nòmines de la companyia, sol·licitant actualitzacions de dades de dipòsits directes mentre es presenten com a suposats empleats.
També durant el 2019, l’IC3 va rebre 13.633 denúncies per frau de suport tècnic de víctimes residents a 48 països, amb pèrdues registrades per sobre dels 54 milions de dòlars, cosa que suposa un augment del 40 per cent respecte del 2018.
Segons l’IC3, la gran majoria de víctimes que van enviar denúncies d’estafes de frau de suport tecnològic eren majors de 60 anys.
El 2019, l’IC3 també va rebre 2.047 denúncies relacionades amb incidents de programari de segrest (ransomware), amb pèrdues ajustades de més de 8,9 milions de dòlars.
_____
Esta entrada en español / This post in English / Post en français