Primera enquesta de convivència i seguretat ciutadana a Colòmbia

ColombiaL’Enquesta de convivència i seguretat ciutadana de Colòmbia genera informació sobre persones de 15 anys o més que han patit un perjudici com a conseqüència d’accions delictives tals com furts, baralles o extorsions. Addicionalment indaga sobre la percepció de seguretat que tenen les persones.

Per primera vegada Colòmbia disposa d’una enquesta de victimització amb cobertura nacional i amb mesurament de la victimització en àrees rurals, en el període de referència de l’any 2018.

El Departament Administratiu Nacional d’Estadística (DANE) va presentar els resultats de l’Enquesta de convivència i seguretat ciutadana (ECSC), com el resultat de la recol·lecció d’informació a una mostra representativa de 128.998 persones de 15 anys o més, residents habituals de 39.712 llars.

D’acord amb els resultats de l’Enquesta de convivència i seguretat ciutadana, durant l’any 2018, el 15,6% de les persones de 15 anys i més van ser víctimes d’almenys un delicte en tot el país.

L’any 2018, la prevalença de la victimització a Colòmbia va ser més alta per als homes de 15 anys o més (16,9%) que per a les dones de 15 anys o més (14,3%).

I una dada important, durant l’any 2018, a Colòmbia el 71,3% de les persones de 15 anys o més víctimes d’algun delicte no ho va denunciar davant les autoritats competents.

Del 3% de les llars que van declarar haver patit un furt a residències el 2018, en el total nacional, el 68,4% vivia en una casa, mentre que el 29,8% habitava en un pis.

També cal destacar que el 7,3% de les persones de 15 anys o més van patir un furt, i d’aquestes, el 41,8% tenien entre 15 i 29 anys. Per sexes, del total d’homes de 15 anys o més, el 7,6% va declarar haver patit un furt el 2018, mentre que el 7% de les dones van declarar haver estat víctimes d’aquest delicte.

El 34,5% dels furts van ocórrer entre les 12 del migdia i les 6 de la tarda i l’objecte personal més furtat és el telèfon mòbil, amb un 75,9%.

Per al total de Colòmbia, el 22,9% de les persones de 15 anys o més va declarar ser propietària d’almenys un vehicle –automòbil, motocicleta, bicicleta o vehicle agrícola– i d’aquestes, el 8,7% va declarar haver patit un furt per la totalitat, una part o un accessori d’aquest. El 62,5% de les víctimes va declarar que li van furtar una part o accessori i el 37,5%, el vehicle sencer. En el 38,4% dels casos, el furt a vehicles va ocórrer entre les 12 del migdia i les 6 de la tarda.

L’1,5% de les persones de 15 anys o més va denunciar haver estat involucrada en baralles que van implicar violència física, i d’aquestes, el 54,4% van ser joves entre els 15 i els 29 anys d’edat. Per sexes, per al total d’homes, el 2% va estar involucrat en una baralla, mentre que per a les dones la xifra va ser de l’1,1%.

El 2,2% de les persones de 15 anys o més van declarar haver patit una extorsió o intent d’extorsió durant l’any 2018 a Colòmbia. En el 92,2% de les víctimes, l’extorsionador la va contactar via telefònica i el 43,4% va declarar que va ser amenaçada amb risc per a la seva integritat física.

Per al total de Colòmbia, a la pregunta sobre si les persones de 15 anys o més se senten segures o insegures en diferents espais públics, s’observa que la via pública és el lloc en el qual més persones van manifestar sentir-se insegures, amb un 48%, seguit pel transport públic, amb un 42,9%.

Per ciutats, sobre la percepció de seguretat a la ciutat (en general, se sent segur o insegur a la seva ciutat) es va obtenir que Bogotà DC i Cartagena van ser les ciutats on es va declarar que se sentien més insegures les persones residents, amb taxes del 84% i 73,9%, respectivament.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Leave a Reply