Més de 400 experts de l’àmbit policial, el sector privat i l’àmbit acadèmic es van reunir l’octubre de 2019 a la seu d’Europol a la Haia, amb el lema La policia en un futur connectat.
La 7a Conferència sobre Cibercriminalitat Europol-INTERPOL va analitzar formes de combinar eficaçment l’experiència, els recursos i les perspectives de la policia, el sector privat i el món acadèmic per fer d’internet un entorn més segur, especialment en una societat que cada vegada depèn més de les capacitats digitals.
Entre els temes clau que es van tractar, destaquen els següents:
- els avantatges i els reptes de la intel·ligència artificial per a la policia
- els impactes potencials de la tecnologia 5G
- l’accés transfronterer a proves electròniques
- els obstacles a la cooperació internacional en investigacions sobre ciberdelinqüència
- la importància del fet de crear capacitat cibernètica
- les tendències i els reptes de la criptomoneda
- l’ús d’intel·ligència de codi obert i consideracions de privacitat
Les jornades van subratllar que els ciberdelinqüents són cada cop més audaços i desplacen el seu enfocament cap a atacs més dispersos i elaborats contra objectius més grans i més rendibles, amb un potencial ominosament més gran.
A la conferència d’enguany, es va comptar amb la participació de 100 organitzacions i més de 70 agències policials diferents que es dediquen a debats orientats a solucions sobre com afrontar els reptes pràctics de manera col·lectiva.
Les conclusions van emfasitzar la necessitat d’una cooperació encara més estreta en les àrees següents:
- Compromís pel correu electrònic empresarial (BEC): Mentre que el BEC està evolucionant, es va provocant un major dany econòmic, ja que aprofita les estructures corporatives segregades i les llacunes internes en els processos de verificació de pagaments.
- Web fosc: A mesura que evoluciona el web fosc, s’ha convertit en una amenaça per a ell mateix, i no només com a mitjà per a la venda de productes il·lícits com ara drogues, armes de foc o dades compromeses.
- Recerca i desenvolupament: La tecnologia es desenvolupa a un ritme cada vegada més gran, generant nous reptes i oportunitats per a la policia. S’hi afegeixen els desafiaments del volum de dades, els reptes legals i una superfície d’amenaça en constant expansió.
- Innovació: La incorporació de la innovació, com a part d’una resposta efectiva de delictes, no és exclusivament una qüestió del sector privat.
Les jornades van destacar que el món cibercriminal és àgil i s’adapta, connecta i coopera amb formes que mai no ens hauríem imaginat, ni tan sols fa pocs anys. Per tant, la policia s’ha d’adaptar a aquest entorn criminal en constant transformació per protegir la societat en el domini cibernètic.
_____
Esta entrada en español / This post in English / Post en français