Clara Luz Flores Carrales: “És necessari que se sistematitzin i professionalitzin les corporacions”.

clara_luz_flores_carrales

Presidenta municipal d’Escobedo, Nuevo León, Mèxic. És llicenciada en Ciències Jurídiques per la Universitat Regiomontana i té un màster en Dret Administratiu per la Universitat de Saragossa, Espanya.

 Ha exercit com a conferenciant en matèria de Seguretat Ciutadana i ha participat en diversos cursos d’Alta Gerència Pública.

Ha participat com a observadora en la implementació del Model de Justícia Cívica a Nova York i com a expositora a Barcelona, Espanya.

De la seva trajectòria destaca el fet de ser una de les primeres alcaldesses a aconseguir la reelecció a tot Mèxic. En diferents períodes, ha estat elegida en tres ocasions presidenta municipal de General Escobedo, Nuevo León.

Ha estat reconeguda per la Conferència Nacional de Seguretat Pública Municipal en triar el Model de Seguretat Escobedo per a la implementació a tot Mèxic com a estratègia per a la prevenció i reducció de la violència, i l’erradicació de la “fàbrica de delinqüents”.

Què fa que una persona com vostè, amb una sòlida posició social, decideixi concentrar la seva activitat política en la lluita contra el delicte, la violència i l’extorsió, arribant fins i tot a posar en risc reiteradament la seva vida (i la d’algun descendent)?

Em sembla que com a ciutadans hem de ser-hi i aportar perquè el nostre entorn sigui millor, que deixem l’apatia i siguem proactius, per això la meva convicció per participar, per fer des d’on jo sigui un entorn de qualitat de vida, pau i tranquil·litat per a la meva família, per als meus veïns, per al meu municipi, per al meu estat i, per descomptat, per al meu país.

Vostè és, en aquests moments, tota una autoritat en matèria de polítiques de seguretat ciutadana, però no només en el seu estat, Nuevo León, sinó a tot Mèxic, ja que ha estat nomenada presidenta de la Conferència Nacional de Seguretat. Què creu que aporta la seva estratègia de seguretat que la fa aparèixer com una alternativa, potser fins i tot com una esperança, per a les polítiques de seguretat de tot Mèxic?

Per a mi la clau és que aquesta proposta busca resoldre l’origen del problema d’inseguretat: evitar que els nostres nens i joves vegin com a alternativa el camí de la delinqüència i, d’altra banda, que la nostra estratègia és integral i té en compte des de la prevenció fins a la salvaguarda de la integritat física de les persones i els seus béns sustentats en l’anàlisi i la investigació, orientat a una justícia social on la policia tingui la confiança de la ciutadania.

Cap persona significativa en el camp de la seguretat no qüestiona la gran tasca que està duent a terme el general Lara a l’hora de transformar totalment la policia d’Escobedo, fent-la molt més pròxima al ciutadà i al mateix temps més eficaç en la lluita contra el crim. Tanmateix, alguns consideren una certa decepció que vostè veiés com a única solució al problema de seguretat d’Escobedo buscar un militar d’alt rang per liderar el projecte. Què els diria a aquests crítics?

Jo els diria que la incorporació d’un militar a la conducció de la secretaria es dona en un context de violència extrema. A partir d’allà tant l’estratègia com les habilitats dels comandaments policíacs i els seus líders han anat evolucionant a través de l’entrenament i la capacitació, de tal manera que avui la corporació és una altra des del cap fins a l’últim element.

Un altre element per haver pres aquesta decisió és que la formació militar i la seva fèrria disciplina donen com a resultat individus ordenats i lliurats per convicció a les tasques que se’ls encomana. A més les persones tenen diferents capacitats per aprendre i evolucionar i en el cas del general ja té una combinació de policia i militar, la qual cosa dona un valor interdependent entre una i l’altra.

Com veu des de la seva doble talaia (alcaldessa d’Escobedo i presidenta de la Conferència Nacional de Seguretat) el futur de Mèxic en matèria de seguretat? Què ha de succeir per revertir la creixent, en els últims anys, espiral de violència que assola el país? Quines fórmules cal aplicar a escala federal per acompanyar experiències tan positives com la que vostè lidera a escala municipal? És la nova Guàrdia Nacional una solució?

Que se sistematitzin i professionalitzin les corporacions, que els processos i procediments sigui avaluats periòdicament, a nosaltres això ens ha donat resultat. Implementar un model adequat a cada municipi és vital perquè si el municipi pren la seva responsabilitat iniciem un cercle virtuós on des del municipi, després l’Estat i la Federació, qui per cert està conscient i l’accepta, fan la seva tasca per revertir aquest problema.

Em sembla que s’estan fent passos cap a la direcció correcta per sortir d’aquesta espiral. Estic convençuda que el model de policia municipal que s’ha d’implementar al país, així com els programes per frenar la violència familiar i social, compten amb l’experiència recollida i els elements metodològics per aconseguir-ho.

La guàrdia és un element més d’un conjunt d’accions que han d’estar articulades des dels municipis, com el model de policia municipal i la capacitació dels elements, entre d’altres.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari