L’Agència Europea de la Guàrdia de Fronteres i Costes (Frontex, 2004) ajuda els Estats membres de la UE i els països associats a l’espai Schengen a gestionar les seves fronteres exteriors i contribueix a harmonitzar els controls fronterers entre els països de la Unió Europea. L’Agència facilita la cooperació entre les autoritats frontereres de cada país de la UE, oferint suport tècnic i experiència.
Segons la comissió de la UE sobre l’aplicació del Pla d’acció per enfortir la resposta de la Unió Europea al frau relacionat amb la documentació de viatge, s’està elaborant des d’abril de 2018 un informe tècnic sobre normes per a sistemes d’inspecció. En suport d’aquesta activitat, Frontex està desenvolupant una metodologia per avaluar i analitzar el rendiment dels sistemes d’inspecció de documents.
Un assoliment clau és l’increment del suport operatiu del Centre d’Excel·lència de Frontex contra la Falsificació de Documents, en funcionament des de febrer de 2018. Aquest centre envia personal de Frontex a operacions sobre el terreny en fronteres exteriors, col·labora en l’intercanvi d’informació sobre falsificació de documents i té previst crear una Oficina de Falsificació que brindi suport tècnic i operatiu permanent per al control de documents. A més, gestiona el Grup d’Experts en Control de Documents, amb la finalitat de coordinar el suport general ofert als Estats membres per a la detecció de documents falsos, i treballa en estreta col·laboració amb el Grup horitzontal d’experts en falsificació de documents, creat en el marc del cicle d’actuació de la UE 2018-2021 per desarticular xarxes d’organitzacions delictives dedicades al tràfic de documents falsos i falsificats. El Centre està acabant una nova proposta d’un format normalitzat d’alertes.
D’altra banda, respecte a la millora de la recollida de dades sobre els fenòmens de falsificació de documents, Frontex manté la Xarxa d’anàlisi de riscos de frau documental de la Unió Europea –EDF-RAN– i recull informació sobre identitats i documents falsos detectats a les fronteres exteriors i els moviments dins l’espai Schengen/UE.
Quant a la promoció d’activitats de formació en nous àmbits relacionats amb la falsificació de documents, Frontex, en associació amb el Centre d’identificació de l’Academy Eindhoven (Països Baixos), va desenvolupar un curs pilot sobre el reconeixement de la identitat que inclou referències a la gestió de la identitat, la tecnologia de microcircuits, la biometria i els mitjans de detecció del frau digital.
La tasca principal del Centre d’Excel·lència de Frontex és donar suport a la lluita contra el frau documental en operacions conjuntes. El Centre d’Excel·lència de Frontex va crear el 2018 una nova proposta sobre la creació d’un format normalitzat d’alertes. Ara Frontex ha desenvolupat un manual de referència per a guàrdies fronterers que conté imatges de passaports, targetes d’identitat i visats, per ajudar a determinar si el document que tenen present és genuí o no.
El passat 25 de març de 2019 van tenir lloc unes jornades anomenades “Frontex Document Olympics” on experts en documentació de tot Europa van participar en els primers Jocs Olímpics de Frontex. Les olimpíades consistien a trobar el nombre més gran de documentació falsa per minut: plantejaven un parell de situacions, que incloïen la comprovació de documents de viatge en un aeroport i altres tipus de documents de suport subministrats per immigrants irregulars (com certificats de naixement o matrimoni) en un punt d’accés públic.
https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2018:0696:FIN:ES:PDF
_____
Esta entrada en español / This post in English / Post en français