A través de la col·laboració d’Europol, Eurojust i la Federació Bancària Europea (EBF), les forces policials de més de 20 estats van arrestar unes 170 persones com a part d’una acció coordinada de lluita contra el blanqueig de capitals, l’EMMA –Acció europea contra les mules de diners. L’objectiu d’aquesta acció, duta a terme el darrer trimestre de 2018, era abordar el problema de les mules de diners, que col·laboren amb els delinqüents a “rentar milions de diners”.
Entre els resultats de l’EMMA 2018 cal destacar:
- Més de 1.500 mules de diners identificades en l’acció mundial contra el blanqueig de capitals.
- 168 detinguts i 140 organitzadors de mules de diners identificats.
Hi van participar més de 300 bancs, 20 associacions bancàries i altres entitats financeres que van comunicar un total de 26.376 operacions de mules fraudulentes, amb la qual cosa es va evitar la pèrdua total de més de 36 milions d’euros. Això posa de relleu la importància d’una resposta ràpida i coordinada entre la policia i el sector bancari.
Les mules de diners són persones que, de vegades sense saber-ho, han estat reclutades per organitzacions delictives com a agents de blanqueig de diners per ocultar l’origen del mal causat. Motivats per la promesa de diners fàcils, les mules transfereixen els fons robats entre els comptes, sovint en diferents estats, en nom d’altres, i generalment ofereixen una part dels fons que passen pels seus propis comptes.
Les persones més susceptibles de cometre aquests delictes serien persones nouvingudes, aturats i persones amb dificultats econòmiques, tot i que els reclutadors de mules de diners estan augmentant la pressió sobre els estudiants amb dificultats econòmiques.
Les mules de diners són reclutades a través de nombroses vies, però darrerament els delinqüents cerquen cada vegada més en les xarxes socials per reclutar nous còmplices, amb promeses de falsos anuncis de feina.
Aparentment poden semblar diners ràpids i fàcils, ja que només cal un clic per transferir diners d’un compte a un altre, però permetre que un grup criminal usi el compte bancari d’una altra persona pot comportar conseqüències legals greus.
Per donar a conèixer aquest tipus de frau, la campanya de sensibilització de diners #DontBeAMule es va desenvolupar el darrer trimestre de 2018 a tot Europa.
Amb material de sensibilització, disponible per descarregar en 25 idiomes, la campanya va informar el públic sobre com funcionen aquests criminals, com protegir-se i què han de fer si es converteixen en víctimes.
_____
Esta entrada en español / This post in English / Post en français