Coordinades per Europol i Joint Action Taskforce (J-CAT), amb el suport de la Politie Holandesa i l’Agència Nacional Britànica, s’estan duent a terme accions a tot el món per detectar els atacs dels usuaris de denegació distribuïda (DDoS). Es creu que webstresser.org ha estat el mercat més gran del món per contractar serveis DDoS, i ha col·laborat a llançar més de 4 milions d’atacs pel cost de només 15 € al mes.
Mentre que alguns centren les seves accions específicament contra els usuaris de webstresser.org, les agències policials a tot el món han intensificat les seves activitats en contra dels usuaris dels serveis de DDoS en general. A aquest efecte, l’FBI va confiscar el passat 15 de desembre altres llocs web de lloguer de DDoS, incloent-hi el relativament conegut Downthem i Quantum Stresser. De la mateixa manera, la policia romanesa ha pres mesures contra els administradors de dues plataformes DDoS de menor escala i ha aprofitat l’evidència digital, inclosa la informació sobre els usuaris.
L’excessiva tendència al lloguer de DDoS és una qüestió urgent, principalment a causa del fàcil accés que proporciona. Per una petita tarifa nominal, qualsevol individu poc qualificat pot llançar atacs DDoS amb el clic d’un botó, i eliminar tots els llocs web i xarxes. El dany que es pot fer a les víctimes pot ser considerable, es poden aturar econòmicament les empreses i privar les persones dels serveis essencials que ofereixen els bancs, les institucions governamentals i les forces policials.
Com que se senten valents per un anonimat percebut, molts joves entusiastes de noves tecnologies s’impliquen en aquest delicte aparentment lleu, però ignoren les conseqüències que aquestes activitats en línia poden comportar. El cibercrim no és un delicte sense víctimes i es pren molt seriosament per part de la policia. Els efectes secundaris que una investigació criminal podria tenir sobre la vida d’aquests adolescents pot ser greu, fins a arribar a una pena de presó en alguns països.
L’impacte dels atacs amb DDoS va sortir a la llum recentment per la condemna d’un hacker de 30 anys d’edat a gairebé tres anys de presó al Regne Unit després de ser considerat culpable de dur a terme atacs contra un líder polític. El novembre de 2016, aquests atacs DDoS es van llançar contra l’accés a Internet, amb un atac que va causar un dany de milions de lliures.
Als Països Baixos, la policia i l’oficina del fiscal han desenvolupat un projecte, conegut com a “Hack_Right”, dedicat a tractar amb joves delinqüents per primera vegada per evitar que es cometin crims més greus.
Les habilitats en la codificació, el joc, la programació d’ordinadors, la seguretat cibernètica o qualsevol cosa relacionada amb les TIC tenen una gran demanda i hi ha molts graus i oportunitats disponibles per utilitzar-les amb prudència.
Aquestes accions s’implementen en el marc d’EMPACT. El 2010, la Unió Europea va crear un cicle de polítiques de quatre anys per garantir més continuïtat en la lluita contra la delinqüència internacional i organitzada. El 2017 el Consell de la UE va decidir continuar el Cicle de Política de la UE per al període 2018-2021. El seu objectiu és abordar les amenaces més importants que representa la delinqüència internacional organitzada i greu a la UE. Això s’aconsegueix mitjançant la millora i l’enfortiment de la cooperació entre els serveis rellevants dels Estats membres de la UE, institucions i organismes, així com països i organitzacions no comunitàries, inclòs el sector privat, quan sigui rellevant.
_____
Esta entrada en español / This post in English / Post en français