Augmenta la coordinació en seguretat mediambiental arreu del món

Interpol i els països membres col·laboren, en qualitat d’organitzadors i de participants, en diverses activitats, com per exemple donar suport a operacions o investigacions, amb la finalitat de millorar la seguretat mediambiental arreu del món.

Es disposa de diversos projectes que tenen la finalitat d’ajudar les policies d’arreu en les seves investigacions en aquest àmbit, mitjançant activitats de formació, suport operatiu, intercanvi d’informació i anàlisi d’informació criminal.

Els delictes contra el medi ambient adopten formes molt diverses:

  • Delictes contra les espècies silvestres: Interpol participa en intervencions específiques de les forces de l’ordre, com l’operació Thunderbird, que estan dissenyades per augmentar l’efecte de les mesures de sostenibilitat i conservació de la fauna i la flora.
  • Delictes pesquers: es coordinen activitats operacionals i d’investigació a escala mundial i regional, però amb especial interès a donar suport als països en desenvolupament en aquells casos amb delictes connexos.
  • Delictes forestals: capacitació i suport operatiu per als organismes encarregats d’aplicar la llei en països importadors o exportadors de fusta. L’objectiu és millorar la resposta dels països membres davant dels delinqüents dedicats a la tala il·legal i la desforestació, així com l’evasió fiscal, la corrupció, la falsedat documental i el blanqueig de capitals.
  • Contaminació i delictes connexos: Interpol destaca l’operació “30 dies d’acció”, desenvolupada l’estiu del 2017 i centrada en abocaments il·legals i el comerç il·lícit de residus perillosos. Es van comunicar informacions sobre 483 persones i 264 empreses acusades de delictes i infraccions relacionats amb el tractament de residus, i on es van detectar 1,5 milions de tones de deixalles il·legals.

Interpol forma part del Consorci Internacional per Combatre els Delictes contra la Vida Silvestre (ICCWC), que té per objectiu reforçar els sistemes de justícia penal i proporcionar un suport coordinat a escala nacional, regional i internacional per combatre els delictes contra les espècies silvestres i els delictes forestals.

De manera paral·lela, Interpol pot donar suport tècnic i d’investigació en casos específics a través dels equips de suport a les investigacions. Aquests equips estan compostos per agents de l’ordre i analistes amb coneixements especialitzats en l’àmbit forense, analític i tècnic, i amb competència en una esfera delictiva.

També organitza reunions d’investigació i anàlisi de casos perquè investigadors de diferents països i regions puguin tractar sobre casos transnacionals d’interès comú o intercanviar informació.

Finalment, els anomenats grups NEST –Grups Nacionals Especialitzats en Seguretat Mediambiental– són equips multidisciplinaris d’experts procedents de diferents organismes nacionals, entre aquests la policia, el servei de duanes, els ministeris encarregats del medi ambient i la Fiscalia.

L’anàlisi de la informació criminal facilita el procés de presa de decisions dels investigadors, directius i altres interlocutors de les forces de l’ordre i garanteix un enfocament de l’activitat policial basada en la informació estratègica.

Apunts relacionats

https://notesdeseguretat.blog.gencat.cat/2018/12/19/primera-operacio-global-contra-la-contaminacio-marina/

https://notesdeseguretat.blog.gencat.cat/2017/09/06/interpol-reforca-la-lluita-contra-els-crims-mediambientals/

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Leave a Reply