Tornen a créixer els índexs d’inseguretat urbana al Brasil

El Brasil va batre el seu rècord d’homicidis el 2017: 63.880 persones assassinades, 175 persones mortes al dia, i un 3 % més que l’any anterior, segons dades del Fòrum Brasiler de Seguretat Pública. Què provoca aquesta tendència? El crim organitzat és un factor clau que la fa augmentar.

L’índex d’assassinats al Brasil ha anat augmentant a mesura que arribaven els grups de traficants de droga més grans del món: Colòmbia, Perú i Bolívia. El Brasil és un consumidor significant de cocaïna i crack; també és un país de trànsit per al transport de la droga destinada a Europa i Àsia.

Un informe publicat per l’Institut Internacional d’Estudis Estratègics destaca els reptes que suposa el crim organitzat per garantir una seguretat urbana efectiva en totes les ciutats del món, però sobretot a les faveles del Brasil com Maré. Aquesta està a Rio de Janeiro, i és una de les faveles més grans, formada per un total de 130.000 residents. Segons Patrícia Vianna, coordinadora de l’ONG Redes, el nombre de civils armats ha augmentat en els últims 4 anys.

En aquests 4 anys la seguretat pública de l’estat de Rio ha empitjorat, al mateix temps que s’està vivint una crisi econòmica i política que afecta les polítiques públiques. Per part de l’Administració pública de Rio es va dur a terme una “estratègia pacificadora”. Aquesta tractava d’una sèrie d’intervencions militars per part de la policia militar i la presència permanent de la unitat pacificadora de la policia. Entre el 2008 i el 2012, aquesta estratègia va funcionar bastant bé fins al punt que el Banc Mundial la va considerar la millor estratègia internacional. Però el febrer de 2018, el govern federal es va interposar i va traspassar temporalment el control de les institucions de seguretat de Rio a les forces armades federals.

Maré, zona superpoblada i profundament empobrida, s’ha fet servir com un laboratori per a la intervenció militar. Entre 2014 i 2015 patrullaven la zona aproximadament 2.500 soldats; durant aquells anys, els índexs d’homicidis van disminuir fortament (de 21 a 5 per 100.000 habitants), segons el Ministeri de Defensa. Tanmateix, el problema d’aquesta estratègia és que no va arribar a cap solució. “L’estratègia pacificadora” era simplement una solució a curt termini, en la qual no es tractaven les causes principals del problema. Un cop les forces militars van abandonar el terreny, Maré va tornar a ser una zona controlada per faccions criminals.
La situació en aquesta favela de Rio no és un problema aïllat que només es troba al Brasil. A mesura que la població urbana creix en ciutats de països en vies de desenvolupament en zones com Àsia o Àfrica, aquestes es poden trobar amb les mateixes situacions que a Rio.

Enllaços d’interès:

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

 

Deixa un comentari