Índex de percepció de corrupció

A principis d’any 2018, Transparency International va publicar l’informe anual de l’índex de percepció de corrupció per països a través de l’opinió dels ciutadans i de diversos especialistes, col·lectius i organitzacions internacionals. S’avalua cada país en una escala del 0 al 100, on 0 és la màxima percepció de corrupció i 100 la mínima. L’informe del 2017 no va donar gaire sorpreses: els nivells de percepció de corrupció van ser semblants als d’anys anteriors, amb molt poques millores. Dos terços dels 180 països analitzats estan per sota del 50 i la mitjana global tampoc hi arriba, ja que es queda als 43 punts.

Nova Zelanda, amb una puntuació de 89, encapçala la classificació, després de diversos anys en segona posició per darrere de Dinamarca. En aquesta ocasió, però, el país del Pacífic ha passat pel davant. Els deu primers països continuen sent els habituals, per aquest ordre: Finlàndia, Noruega, Suïssa, Singapur, Suècia, Canadà, Luxemburg i els Països Baixos.

D’altra banda, si comencem pel final, el país on la percepció de la corrupció és més alta és Somàlia, amb una puntuació que no arriba al 10, seguit pel Sudan del Sud, Síria, Afganistan, Iemen, Sudan, Líbia, Guinea Bissau, Guinea Equatorial i Corea del Nord.

Analitzant els resultats a escala regional, la diferència entre les regions amb la puntuació més alta (Europa occidental) i més baixa (Àfrica subsahariana) és de 35 punts. L’única regió que supera el 50 és Europa occidental, amb una mitjana de 66 punts. Tota la resta hi estan per sota.

Àsia-Pacífic

La mitjana regional és de 44 punts, amb molta diferència entre països. Dins d’aquesta mateixa regió s’hi troben dos països que estan en el top 10: Nova Zelanda, primera de la classificació amb una puntuació de 89, i Singapur (84), junt amb l’Afganistan, que tan sols té 15 punts i és el quart començant per la cua, i Corea del Nord (17 punts i desena).

Àfrica subsahariana

És la regió amb una puntuació més baixa (31), amb tan sols cinc països amb més de 50 punts i amb cinc altres països dins del top 10 començant per baix de la classificació: Somàlia, Sudan del Sud, Sudan, Guinea Bissau i Guinea Equatorial. La classificació de la regió l’encapçala Botswana, amb 61 punts, per sobre d’Espanya i Itàlia.

Orient Mitjà i Nord d’Àfrica

Amb una puntuació mitjana de 38, la majoria de països de la regió estan per sota del 50. La regió es caracteritza per un fort control social i nombrosos atacs a la llibertat d’expressió. El país on menys percepció de corrupció hi ha és als Emirats Àrabs Units (71), mentre que Líbia, el Iemen i Síria es troben entre els 10 països del món on més n’hi ha.

Amèrica

La mitjana de la regió és de 44 punts, tot i que és poc representativa, ja que igual que a la regió Àsia-Pacífic hi ha una gran diferència entre el país amb la màxima percepció i la mínima. Canadà, vuitè país del món amb menys percepció de corrupció, lidera amb 89 punts, i Veneçuela conclou amb tan sols 18, la qual cosa el col·loca a l’onzè lloc mundial començant per la cua.

Europa occidental

Europa occidental, amb 7 països en el top 10 de menys percepció de corrupció mundial, rep la millor mitjana: 66. Dinamarca, amb 88 punts i tan sols per darrere de Nova Zelanda, lidera la regió. Tot i que tots els països superen la mitjana i “aproven”, criden l’atenció Itàlia i Espanya, els dos països amb més percepció de corrupció de la regió, amb 50 i 57 punts respectivament.

Europa de l’Est i Àsia Central

La seva és la segona mitjana regional més baixa (34) només davant de l’Àfrica subsahariana i amb només un país, Geòrgia, que amb 56 punts supera els 50. Les estructures polítiques dels països d’aquesta regió encara estan influenciades pels processos i les guerres de la desintegració de la Unió Soviètica i l’Antiga Iugoslàvia. Turkmenistan es troba a la cua de la classificació amb una puntuació de 19.

Espanya, amb 57 punts, es troba a la posició 42 global, empatada amb la República Txeca, Xipre i Dominica, i penúltima en la classificació regional, només per davant d’Itàlia. Està 14 punts per sobre de la mitjana mundial però 9 per sota de la mitjana d’Europa occidental.

Document sencer: https://www.transparency.org/news/feature/corruption_perceptions_index_2017#regional

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

 

Deixa un comentari