Els dies 6 i 7 de desembre de 2018, 125 delegats dels Estats membres de la UE, països tercers i representants d’11 organitzacions internacionals es van reunir a la seu de l’Europol per a la segona conferència anual de “Drogues a Europa: una resposta enèrgica de la llei”. Els delegats van debatre sobre les últimes tendències del tràfic il·lícit de drogues i van acordar respostes legislatives per protegir la ciutadania contra les amenaces que suposen les drogues il·legals.
El nombre de grups de crim organitzat i el subministrament de drogues il·legals estan augmentant. Al voltant del 35 % dels 5.000 grups de delinqüència organitzada que actuen a la UE a escala internacional participen en la producció, el tràfic o la distribució de drogues il·legals. Els grups de delinqüència organitzada implicats en el comerç de drogues són altament polivalents. Al voltant d’un 65 % d’aquests participen simultàniament en altres activitats delictives com el comerç de béns falsificats, blanqueig de capitals, tràfic d’éssers humans i contraban de migrants. El mercat de drogues il·legals és el mercat criminal més gran de la UE i es calcula que genera al voltant de 24 mil milions d’euros cada any.
Durant la conferència, els delegats van aprovar les conclusions següents:
- S’incrementa la quantitat de grups de delinqüència organitzada i el subministrament de drogues il·legals. Aquests fenòmens constitueixen una amenaça creixent per a la seguretat i la salut pública de la Unió Europea i els seus Estats membres, que han de garantir els recursos adequats per combatre’ls.
- El subministrament il·legal de drogues és un catalitzador per als grups de crim organitzat de primer nivell. Forma la part més lucrativa de les seves activitats generadores de beneficis que també estan vinculades a la violència, la corrupció, el blanqueig de capitals, l’explotació de persones, el tràfic d’armes de foc i altres tipus de delictes greus. Es necessita una resposta coordinada de la UE i els seus Estats membres a la creixent delinqüència organitzada i el tràfic de drogues.
- Els grups de delinqüència organitzada que presenten el risc més alt són cada vegada més transnacionals. Duen a terme activitats transfrontereres tant dins com fora de la Unió Europea. Les autoritats policials dels Estats membres de la UE necessiten millorar l’intercanvi d’informació, cooperació operativa i coordinació d’activitats.
- Els grups de delinqüència organitzada de primer nivell s’estan transformant amb més polivalència. Les seves activitats il·legals estan evolucionant molt ràpidament. A més de les investigacions sobre activitats il·legals i mercaderies, les autoritats policials haurien de centrar les activitats operatives sobre persones i grups que constitueixen el risc més gran d’amenaces de delictes greus i organitzats a la UE.
- Les investigacions sobre el tràfic transfronterer de drogues i la delinqüència organitzada exigeixen la disponibilitat puntual, entre altres coses, de l’última tecnologia.
- Atès que la delinqüència organitzada afecta tots els aspectes de la societat, cal subratllar la importància del desenvolupament i la implementació de la legislació global de recuperació d’actius per evitar efectivament aquests fenòmens.
- Per afrontar els reptes del creixent tràfic de drogues i del crim organitzat, s’ha establert una Xarxa Europea (informal) per als caps de Serveis Organitzats Centrals i d’Investigació sobre Delictes de Drogues per tal de millorar la cooperació tant a nivell tàctic com a nivell estratègic, dissenyar accions comunes i perseguir un enfocament holístic.
_____
Esta entrada en español / This post in English / Post en français