Canvi climàtic: l’amenaça oblidada?

Climate changeL’any 2017 va ser l’any més càlid de la història, marcat per grans pluges, sequeres, forts vents i altres fenòmens meteorològics extrems. Davant d’aquesta situació alguns crítics i acadèmics avisen els polítics que el progrés cap a un futur més sostenible està sent molt lent. Cal tenir en compte que arreu del món ja s’estan patint conseqüències devastadores del canvi climàtic. Segons Oxfam, entre els anys 2008 i 2016 una mitjana de 21,8 milions de persones van ser traslladades a altres indrets per fugir de les condicions ambientals que s’havien anat produint. Generalment, les persones més afectades són aquelles que provenen de països amb ingressos baixos, que tenen un risc de ser traslladades cinc vegades més gran que les persones que viuen en països on els ingressos són més alts.

Mentre la comunitat internacional discutia com implementar l’Acord de París (2015) a la Conferència de les Nacions Unides, COP23, a Bonn, Trump va anunciar la retirada dels Estats Units com a actor per la lluita internacional contra el canvi climàtic. El President va prometre reduir les emissions de gas, les quals representaven un 20% de les emissions totals al món, però la seva sortida de l’acord ha suposat una manca de compromís per reduir els nivells de pol·lució. L’Administració Trump ha decidit que el canvi climàtic ja no suposa una amenaça a discutir en la Agenda Nacional de Seguretat. Per sort, la majoria d’actors, un total de 197 signants, que formen part de la comunitat internacional han continuat defensant la iniciativa.

Un estudi mostra la correlació positiva entre el canvi climàtic i els alts nivells de conflictes. El canvi climàtic afecta els sistemes econòmics, polítics i de seguretat d’una manera global: els desestabilitza i crea una competició constant pels recursos naturals. Aquest fenomen es considera una amenaça per a aquells estats que tenen capacitats limitades per combatre’l. Per exemple, l’energia provinent de la combustió fòssil no només incentiva el canvi climàtic sinó que té un efecte immediat: la contaminació de l’aire és la causa número 1 de mort de totes les formes de contaminació existents i va ser la causa de gairebé 6,5 milions de morts l’any 2015. La contaminació mata 15 vegades més persones que la guerra i totes les formes de conflicte violent combinat, segons l’informe anual de Munich Security Conference. No oblidem que més de 20 països, inclosos França, el Regne Unit, Canadà i Mèxic, van prometre que aconseguirien una eliminació gradual de l’energia del carbó, la qual és un accelerador potent del canvi climàtic, però encara no s’ha mostrat cap resultat prou satisfactori. La producció d’energia necessària augmentarà un 30% el 2040, l’equivalent a afegir una altra Índia o Xina en la producció d’energia actualment.

Enllaços d’interès:

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari