#BuySafePaySafe: com evitar convertir-se en víctima de frau en els pagaments amb targeta

D’operacions policials contra el frau en els pagaments amb targeta n’hi ha contínuament, fins i tot a gran escala, com la coordinada per l’Europol aquest estiu passat, que va acabar amb 95 detinguts en una operació conjunta entre 28 països.

Les mesures d’investigació són molt complexes a causa de la dimensió virtual i internacional d’aquest delicte. En aquest fenomen, hi estan involucrats no només els estafadors individuals, sinó també els grups de delinqüència organitzada. Hi ha indicis de professionalitat i enllaços a altres formes de delicte, com ara el phishing, els atacs de programari maliciós, la creació de llocs web i l’ús de plataformes de xarxes socials per cometre fraus.

Actualment, prop del 80% del frau de targetes es fa en línia. Les xarxes socials s’utilitzen per crear perfils de vendes (botigues), publicant-ho tot a meitat de preu. Quan ordenen alguna cosa, els estafadors fan les compres, sovint molt cares, amb dades de targetes de crèdit sostretes. Les dades de la targeta robada solen comprar-se al web fosc, originalment filtrada per un robatori de dades després d’un atac de programari o amb programari maliciós. En fer aquestes compres als seus llocs web, les víctimes no poden adonar-se que les dades de les seves targetes també s’estan robant, per ser venudes després per un venedor en un altre fòrum delictiu. Els venedors esmentats solen tenir desenes de milers de clients feliços i reben grans ressenyes. Al final, els bancs i els comerciants són els que pateixen les pèrdues d’aquesta activitat fraudulenta, que és de fins a milers de milions d’euros a tot el món.

L’eComm 2018-Europol és una operació creada com una part de la lluita contra el frau de targetes de pagament, EMPACT (PCF), dirigida per Àustria. Aquesta operació és una continuació pràctica del grup de treball de comerç electrònic, una xarxa d’associació publicoprivada establerta el 2014 amb actors clau, inclòs el Consell de Riscos Mercantils (MRC) -una xarxa de 490 comerciants electrònics de tot el món-.

Alguns consells de prevenció

Sempre és millor evitar que un delicte es produeixi. És per això que aquesta acció operativa és seguida d’una campanya de prevenció i sensibilització, #BuySafePaySafe. Hi ha un seguit de normes de seguretat que es poden seguir per evitar ser víctimes d’aquest tipus de frau:

  • Assegureu-vos que el dispositiu que utilitzeu per fer compres en línia està ben configurat i la connexió a internet és segura.
  • Utilitzar una targeta és un mètode segur de pagament en compres en línia sempre que tingueu la mateixa cura que en altres compres.
  • Hi ha simples senyals d’advertiment que us poden ajudar a identificar l’estafa. Si sou víctima de frau en línia, denuncieu-ho a la policia. Si heu comprat el producte amb una targeta de crèdit o de dèbit, informeu-ne també el vostre banc.
  • Reviseu regularment el vostre compte bancari en línia. Notifiqueu immediatament al vostre banc si veieu pagaments o retirades de diners que no heu fet.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari