Aquesta és la dotzena edició de l’Índex Mundial de la Pau (GPI), que engloba 163 estats independents i territoris segons el seu nivell de pau. El GPI és la principal mesura global del món produït per l’Institut d’Economia i Pau (IEP). Aquest informe presenta una anàlisi integral basada en dades actualitzades sobre tendències en l’àmbit de la pau, el seu valor econòmic i la manera de desenvolupar-se en el si de societats pacífiques.
El GPI cobreix el 99,7% de la població mundial, utilitza 23 indicadors qualitatius i quantitatius de fonts altament respectades i mesura l’estat de la pau a partir de tres dominis temàtics: el nivell de seguretat i la seguretat de la societat; l’abast de continuïtat dels conflictes interns i internacionals, i el grau de militarització.
Els resultats del GPI del 2018 troben que el nivell global de la pau s’ha deteriorat un 0,27 per cent l’últim any, la qual cosa suposa el quart any consecutiu de deteriorament de les dades. Es va deteriorar a 92 països, mentre que a 71 ha millorat.
L’impacte econòmic de la violència va incrementar un 2% durant el 2017 a causa de l’augment dels conflictes i de la despesa de la seguretat interna, amb els increments més grans a la Xina, Rússia i Sud-Àfrica. Des del 2012, l’impacte econòmic de la violència ha augmentat un 16%, corresponent amb l’inici de la guerra siriana i l’augment de la violència amb les seqüeles de la primavera àrab.
El nivell mitjà de la pau global ha disminuït per quart any consecutiu i ha caigut un 0,27% l’any 2017. Entre les principals dinàmiques mundials que van portar a aquests resultats, cal destacar-ne les següents:
- L’Orient Mitjà i el nord de l’Àfrica van romandre com les regions menys pacífiques del món. Tenen quatre dels deu països menys pacífics del món.
- Europa, que ha estat la regió més pacífica del món des del començament de l’índex, es va deteriorar per tercer any consecutiu, a causa de l’augment de la inestabilitat política, l’impacte del terrorisme i la percepció de criminalitat.
- A Europa, el referèndum per la independència a Catalunya va fer augmentar les tensions polítiques, que van provocar una caiguda d’Espanya de deu llocs en el rànquing. Catorze països europeus tenen ara una intensitat de puntuació de conflicte intern més alta.
- La despesa militar com a percentatge del PIB va continuar en decadència, amb 88 països sumant una millora respecte als 44 que van tenir un deteriorament.
- Des de llavors, la despesa militar mitjana del país ha disminuït lleugerament: del 2,28 per cent del PIB al 2,22 per cent el 2018, amb 102 països que gasten menys en l’exèrcit com a percentatge del PIB al llarg de la dècada.
_____
Esta entrada en español / This post in English / Post en français