The Citizen Virtual Patrol, que podríem traduir com la ‘Patrulla Virtual Ciutadana’, és un programa que pretén involucrar la ciutadania en el treball de vigilància. La voluntat de les autoritats és que la ciutadania denunciï els delictes que presenciï i col·labori en les investigacions policials.
El programa comença l’abril del 2018, amb la instal·lació de 62 càmeres de videovigilància que qualsevol persona pot visionar en temps real sempre que es registri a través de les xarxes socials.
Les zones vigilades per càmeres són espais amb un trànsit important de persones i a totes les àrees sota control hi ha l’advertiment “Zona amb videovigilància”. El juny, més de 1.600 persones ja s’havien registrat al web per poder visualitzar en línia les càmeres de la ciutat de Newark.
La relació de la policia amb el públic a la ciutat de Newark no està exempta de conflicte i la policia espera que aquest projecte ajudi a millorar la relació entre la policia i la ciutadania. Els abusos policials en aquesta ciutat no es denuncien, segons una investigació iniciada l’any 2011 per les autoritats federals. També hi ha més identificacions, detencions i escorcolls a membres de minories que no a blancs, i, en molts casos, sense cap justificació.
S’espera que unes 100 càmeres addicionals complementin aquestes 62 inicials. També es preveu la creació d’una app per poder visualitzar els vídeos a través d’smartphones. De fet, els responsables policials ja parlen de les peticions de càmeres que els han sol·licitat membres de la comunitat en zones que encara no estan sota videovigilància.
La controvèrsia davant del projecte no s’ha fet esperar i ja hi ha persones i organitzacions defensores dels drets civils que critiquen obertament aquest “Gran Germà”, en què els membres de la comunitat són cridats a vigilar-se els uns als altres. Aquesta vigilància podria, segons els crítics, ajudar els mateixos assetjadors o lladres, ja que tindrien localitzades les persones a qui vulguin assetjar o robar.
_____
Esta entrada en español / This post in English / Post en français