Els estats membres i diferents organismes de la Unió Europea, així com estats tercers de l’Europol, han aplegat esforços per enfortir el model de cooperació actual en matèria de prevenció i conscienciació per a la reducció del cibercrim.
Sota la coordinació del Centre Europeu de Cibercriminalitat de l’Europol (EC3), representants de 29 països es van reunir amb els delegats de l’Agència de Seguretat de la Informació i de la Xarxa (ENISA) de la UE, l’Agència de Formació Policial de la UE (CEPOL) i la Xarxa per a la Prevenció del Crim (EUCPN) en el quart Fòrum de Prevenció i Sensibilització contra la Cibercriminalitat per avaluar l’estat i la implementació de l’actual model d’estratègia de comunicació de la UE. Iniciat el 2015, el model pretén alinear els esforços de prevenció i conscienciació contra els ciberdelinqüents entre els estats membres de la UE i augmentar l’eficàcia dels materials educatius produïts.
Es van presentar iniciatives com No More Ransom, Stop Child Abuse – Trace an Object, “Say No” a la coerció i extorsió sexual infantil i l’acció europea Money Mule Action, entre d’altres, que es podien aconseguir optimitzant els recursos humans i financers, tant en l’àmbit nacional com de la UE.
L’EC3 organitza el Fòrum de Prevenció i Sensibilització contra la Cibercriminalitat amb l’objectiu de facilitar la cohesió d’activitats i campanyes, l’intercanvi de materials existents, el desenvolupament de noves idees i l’intercanvi de bones pràctiques. En definitiva, el seu propòsit és permetre un diàleg paneuropeu entre totes les entitats policials en matèria de prevenció i conscienciació, reforçant així la lluita de la UE contra el ciberdelicte.
Pels responsables de l’EC3 de l’Europol, una gran quantitat d’atacs de què s’ha informat la policia no són ni sofisticats ni de nivell avançat. Molts d’ells es deuen a la manca d’higiene digital, la manca de seguretat a causa del disseny i la manca de consciència de l’usuari. D’aquesta manera, un delicte impedit a través de l’educació i la conscienciació podria ajudar a les forces policials a estalviar temps i recursos, que podrien dedicar a investigar la criminalitat més seriosa que es produeix en línia.
Per primera vegada des de la seva creació, membres de la Cibercrime Taskforce (EUCTF) de la UE es van unir a l’esdeveniment anual del Fòrum. L’EUCTF -un grup interinstitucional integrat pels caps d’unitat del Cibercrim, l’Europol, la Comissió Europea i l’Eurojust- es reuneix durant tot l’any per debatre sobre els assumptes estratègics i operatius relacionats amb les investigacions i els processos de ciberdelinqüència dins i fora de la UE.
Com a resultat, les discussions conjuntes celebrades al Fòrum van ajudar a generar recomanacions específiques sobre com millorar el model de cooperació actual i com reforçar els canals de comunicació per a un intercanvi continu d’informació. S’han identificat amenaces de ciberdelinqüència que requereixen l’atenció més urgent i estableixen les bases per al disseny de campanyes conjuntes que es desenvoluparan a partir del 2018.
_____
Esta entrada en español / This post in English / Post en français