Els costos dels serveis policials amb motiu dels grans espectacles esportius, especialment els partits de futbol, fa temps que són motiu de polèmica. Els serveis de policia hi han de dedicar un gran nombre d’efectius, que poden condicionar els seus quadrants de personal i, en conseqüència, el servei que ofereixen. L’any 1989, després del desastre d’Hillsborough, al Regne Unit, en què van morir més de 90 afeccionats a causa, entre d’altres, d’un dispositiu policial deficient, les organitzacions policials d’aquell país van exigir recursos per fer front a les necessitats de seguretat dels partits del futbol professional. La llei de Policia del 1996 va establir l’obligació dels clubs anglesos de pagar una taxa pels serveis policials.
La quantia de la taxa ha estat objecte permanent de polèmica. El mes de novembre passat, la Policia Metropolitana de Londres feia públic el cost anual de la despesa policial en la seguretat dels partits de futbol, més de 12 milions de lliures, denunciant que els clubs de la ciutat només n’aportaven una petita quantitat.
A Catalunya també es va aprovar, ara fa quatre anys, una taxa sobre els serveis de la Policia de la Generalitat − Mossos d’Esquadra, encara que exclusivament per als partits d’alt risc.
Aquestes taxes acostumen a provocar una certa contestació en forma d’impugnacions davant dels tribunals.[1] A Alemanya, a mitjan febrer del 2018, el Tribunal Superior de la ciutat-estat de Bremen va mantenir la taxa fixada pel Govern per als partits de futbol d’alt risc. Concretament, es discutia la taxa per a un partit entre el Werder Bremen i el HSV Hamburg del mes d’agost del 2015. La policia del land va utilitzar 969 efectius per tal de garantir la seguretat dels seguidors de tots dos clubs. El Tribunal argumenta que les policies dels länder tenen l’obligació de mantenir la seguretat en els seus territoris respectius, també en els partits de futbol i altres tipus d’esdeveniments que comporten altes concentracions de persones. Per tal de poder fer front a aquesta obligació, han d’establir les taxes corresponents que els financin per així dotar-se dels recursos necessaris. Les autoritats poden decidir que hi ha persones especialment responsables dels riscos generats per les seves activitats quan, a més, aquestes generen ingressos econòmics molt quantiosos, com és el cas dels clubs de futbol, i consideren que la taxa és proporcional ja que es calcula en funció del nombre d’efectius policials emprats.
[1] A Catalunya, el FC Barcelona ha impugnat en via administrativa el procediment d’aplicació de la taxa.
_____
Esta entrada en español / This post in English / Post en français
Jo soc de la opinió en que si que paguin una taxa. Ja que inverteixen tants milions amb un jugador , tambe poden ferlo per els seus seguidors.