Les autoritats policials de 26 països, amb el suport de l’Europol, Eurojust i la Federació Bancària Europea (EBF), han unit les seves forces en la tercera acció mundial coordinada contra les mules de diners, amb l’acció europea Money Mule Action ‘EMMA3’. Durant la setmana d’acció, que va tenir lloc del 20 al 24 de novembre del 2017, 159 persones van ser detingudes a tot Europa, 409 van ser entrevistades per les autoritats policials i es van identificar 766 mules de diners. L’EMMA3 ha evolucionat a partir d’edicions anteriors per lluitar no només contra les mules de diners, sinó també contra els reclutadors d’aquestes persones. Això va donar lloc a identificar 59 reclutadors.
Paral·lelament, es va llançar la campanya de sensibilització monetària conjunta #DontBeaMule per alertar el públic sobre aquest delicte.
Les mules de diners són reclutades per organitzacions delictives com a intermediaris de blanqueig de diners per rebre i transferir fons obtinguts il·legalment entre comptes bancaris i països. Aquesta liquidació il·lícita ajuda a finançar altres formes de delictes organitzats, com el narcotràfic, el tràfic de persones i el frau en línia.
Amb el suport de 257 bancs i socis del sector privat, es van documentar 1.719 operacions de mules de diners, amb pèrdues totals de gairebé 31 milions d’euros. Entre aquestes transaccions de blanqueig de diners, més del 90% es van associar a crims relacionats amb el cibercrim, com ara el phishing o el frau en línia de subhastes. Per primera vegada, les autoritats policials van informar de fraus en l’àmbit de les reserves de vacances. A més, també es va detectar un ús creixent dels bitcoins com a sistema de rentat de diners per part de grups criminals.
La tercera setmana d’acció de l’EMMA3 és la continuació d’un projecte dut a terme sota el paraigües del Pla d’acció operativa del frau de pagaments EMPACT, dissenyat per combatre el frau en línia i de pagament, liderat pels Països Baixos.
L’EMMA3 mostra com una associació entre el sector públic i privat, la policia, les autoritats judicials i el sector bancari és essencial per afrontar eficaçment l’activitat il·legal del contraban de diners.
Els delinqüents solen dur a víctimes innocents a blanquejar diners en nom seu amb la promesa de diners fàcils mitjançant anuncis publicitaris aparentment legítims, publicacions en línia, mitjans de comunicació i altres mètodes. Els nouvinguts a un país, els aturats, els estudiants i les persones amb dificultats econòmiques sovint es troben entre els més susceptibles a cometre aquest delicte.
Fins i tot si les mules de diners actuen sense adonar-se, estan cometent un crim blanquejant el producte il·lícit del delicte. Segons el marc jurídic del país, poden enfrontar-se a una pena de presó o de servei comunitari, o a no poder tornar mai a aconseguir una hipoteca o obrir un compte bancari.
Descobrir aquests esquemes de liquidació de diners i informar-ne el públic són vitals per evitar que els delinqüents s’aprofitin de les persones menys afavorides econòmicament. Les empreses legals no demanaran mai a les persones que utilitzin els seus comptes bancaris o que transfereixin diners a través dels seus comptes. Ningú no ha de donar accés, o proporcionar els seus comptes bancaris o moneders electrònics, a persones desconegudes o no fiables.
Enllaç d’interès:
La lluita d’Europol contra les mules de diners
_____
Esta entrada en español / This post in English / Post en français