Augmenta la lluita contra els fraus amb els bitllets d’avió

interior avióA finals del 2017, un total de 61 països, 63 aerolínies i 6 agències de viatges en línia van participar en la 10a edició dels Global Airport Action Days (GAAD), que es van celebrar a 226 aeroports d’arreu del món.

Les GAAD són una operació horitzontal i multidisciplinària per lluitar contra les compres fraudulentes en línia de bitllets de vol amb dades de targetes de crèdit falsificades. Hi participen representants de les companyies aèries, agències de viatges en línia, companyies de targetes de pagament, Perseuss i l’Associació Internacional de Transport Aeri (IATA), que van treballar juntament amb experts del Centre Europeu contra el Cibercrim (EC3) de l’Europol per identificar transaccions sospitoses i proporcionar confirmació als agents de policia desplegats als aeroports.

El concepte d’associació publicoprivada acordat per a aquesta acció és la forma més eficaç de combatre el frau en línia i altres formes greus de delinqüència organitzada, facilitada per frau d’entrades, com la immigració il·legal, el tràfic d’éssers humans, el narcotràfic i altres.

Durant la setmana d’acció de 2017, es va informar d’un total de 298 transaccions sospitoses. Com a conseqüència, 195 persones van ser detingudes. Algunes d’aquestes, amb vols adquirits fraudulentament, intentaven transportar drogues de l’Amèrica Llatina a Europa.

Les GAAD es van organitzar a través de centres de coordinació de l’Europol, a la Haia; el Complex Global per a la Innovació, a Singapur i l’Ameripol, a Bogotà, i va tenir el suport de les autoritats policials canadenques i nord-americanes a través de la NCFTA de Pittsburgh.

L’Eurojust va assistir a les GAAD, juntament amb l’Agència Europea de Fronteres i Guàrdia Costanera (Frontex), que va desplegar oficials a 20 aeroports, ajudant a detectar frau d’identitat, documents falsos i migracions irregulars. El projecte de comunicació de l’aeroport (AIRCOP), implementat per l’Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (UNODC), en col·laboració amb la Interpol i l’Organització Mundial de Duanes (OMA), també va participar en activitats d’aplicació de la llei als aeroports de l’Àfrica i l’Orient Mitjà.

El delicte com a servei, la tendència recent a totes les formes de crim organitzat greu de la qual hem parlat en aquest blog en relació amb els delictes informàtics, també ha aparegut en el sector dels viatges. Diversos cossos policials han desmantellat falses agències de viatges en línia especialitzades en la compra de bitllets d’avió amb dades de targetes de crèdit robades o falses per a altres delinqüents, oferint-los un servei.

La IATA estima que la indústria aèria perd més de mil milions de dòlars anuals com a conseqüència de les compres fraudulentes en línia de bitllets de vol.

Per tal de prevenir el frau en l’adquisició de bitllets de companyies aèries en línia la IATA recomana els passatgers que siguin prudents quan comprin bitllets d’avió en línia i els ofereix els consells següents:

  • Quan sigui possible, pagueu el viatge amb la vostra targeta de crèdit.
  • Assegureu-vos que l’empresa en què compreu els vostres bitllets és legítima. El logotip de la IATA n’és un indicador.
  • Eviteu comprar bitllets en llocs web classificats que venen altres coses, com ara cotxes i cases de vacances.
  • Quan compreu un viatge aeri des d’una companyia de viatges, podeu constatar si el vol existeix, tot comprovant el lloc web de la companyia aèria.
  • Recordeu que si el preu sembla massa bo per ser cert, probablement no ho sigui.
  • Si et converteixes en víctima de frau de bitllets de vol en línia, conserva totes les proves i denuncia-ho a la policia.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

 

Deixa un comentari