Al Quebec, un grup de joves d’entre 14 i 26 anys han iniciat una campanya per prevenir la radicalització anomenada What if I was wrong? When we talk, we learn!
El que diferencia aquesta iniciativa d’altres és que no s’adreça a una ideologia o a un grup específic. Es treballa amb la idea que és possible compaginar un enfocament extrem pel que fa a la crítica o a la protesta social, però mantenint una actitud no violenta.
És per això que l’objectiu principal d’aquest projecte és promoure la resiliència i l’esperit crític entre els joves per tal de combatre discursos extremistes que promoguin l’ús de la violència. What if I was wrong? no busca deslegitimar o atacar cap ideologia o grup específic; la campanya es centra a adreçar les actituds que podrien portar a la radicalització violenta, i és per aquest motiu que parlem d’una iniciativa transversal.
Els factors que es tenen en compte i centren aquesta campanya són les conviccions ideològiques inalterables, la percepció de fronteres entre certs grups d’individus, la rigidesa doctrinal, les generalitzacions, el sentiment d’exclusió i la intolerància a idees, valors o creences alternatives.
La iniciativa inclourà la realització d’activitats a 542 instituts i 62 centres de formació professional. També es duran a terme 24 tallers, formació per a professors i treballadors socials i mobilitzacions a 72 municipis. En el marc de les seves activitats, hi destaca la promoció de l’art com a mitjà d’expressió i mobilització. A més, es fa difusió d’una trentena de vídeos en què els joves comparteixen les seves experiències vinculades als temes de la campanya. Per tal de connectar millor amb el públic, la campanya evita el to moralitzant i compta amb una imatge cuidada i atractiva.
El projecte, que es va posar en marxa el 21 de setembre d’aquest any, va ser concebut pel Centre for the Prevention of Radicalization Leading to Violence (CPRLV), compta amb la col·laboració de la UNESCO i té un pressupost total de 120.000 dòlars. El CPRLV és un centre únic a l’Amèrica del Nord que busca respondre a la radicalització violenta per mitjans alternatius a la via policial o penal.
Aquest pla es va presentar en el marc de la conferència “Seguretat, Democràcia i Ciutats. Coproduir les Polítiques de Seguretat Urbana”, que va ser organitzada conjuntament per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i el Fòrum Europeu de Seguretat Urbana (EFUS). La conferència va tenir lloc entre els dies 15 i 17 de novembre del 2017 a la ciutat de Barcelona.
–Democràcia i Ciutats. Coproduir les Polítiques de Seguretat Urbana
VIDEO:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=118&v=jlgGPdCrhTE
IMATGES CAMPANYA:
http://etsijavaistort.org/en/posters-and-videos/
_____
Esta entrada en español / This post in English / Post en français