La Unió Europea estreny el cercle contra el tràfic de menors i de migrants

A mitjan octubre del 2017, es va desplegar una àmplia operació policial en l’àmbit de la Unió Europea, que va permetre rescatar 34 menors i 1.072 adults que estaven en situació vulnerable o eren potencialment víctimes d’explotació. En la mateixa operació, es van arrestar 16 sospitosos de tràfic d’éssers humans i es van identificar diversos enllaços amb el contraban de migrants, la falsificació de documents i el tràfic de drogues. Una operació simultània contra l’afavoriment de la migració irregular als centres de recepció va permetre la detenció addicional de 74 sospitosos, quatre dels quals per tràfic de migrants.

L’acció conjunta, d’una setmana de durada, contra el tràfic de nens tenia com a objectiu aprofundir en coneixements d’intel·ligència sobre el fenomen, salvaguardar els menors i interrompre les activitats dels grups criminals organitzats. Sota la coordinació de l’Europol i amb el suport de Frontex i la Interpol, es van reunir 19 països europeus, que van analitzar els moviments de més de 240.000 víctimes del tràfic de persones. Les accions es van centrar principalment en punts d’interès per a l’explotació sexual, la mendicitat forçada i la criminalitat forçosa, els centres de recepció, els principals punts per travessar fronteres, etc.

En aquesta operació, es van detectar 34 infants en situacions que potencialment podrien implicar el tràfic i l’explotació de menors. Per exemple, es va detectar el cas d’un nen que va arribar a un aeroport internacional important amb un passaport falsificat, acompanyat d’un adult sense cap relació entre ells, fent-se passar com a pare. Altres exemples inclouen un migrant menor d’edat en un centre de recepció que se sospita que havia estat explotat sexualment durant el camí migratori cap a Europa.

A més, es van identificar 1.072 víctimes potencials d’adults i 115 sospitosos, 16 dels quals van ser detinguts. Es van comissar petites quantitats de medicaments, documents falsificats i dispositius mòbils. En cooperació amb l’Europol, les autoritats estatals investiguen aquests casos en profunditat.

Simultàniament, les autoritats policials de 17 estats membres i 5 països tercers es van unir en un exercici liderat per investigacions d’intel·ligència per descobrir les diferents casuístiques d’immigració irregular i d’altres activitats delictives als centres d’acollida i asil. L’objectiu era millorar el marc d’intel·ligència, identificant xarxes clau i modus operandi dels grups criminals, interrompent quan fos possible les seves activitats entorn d’aquests centres.

Els migrants acostumen a estar-se força temps als centres d’acollida i són més proclius a ser víctimes de grups criminals. En el transcurs d’aquestes investigacions, es van comprovar els moviments de més de 210.000 migrants i 74 persones van ser detingudes per diverses activitats delictives, quatre de les quals com a sospitoses de contraban de migrants. Per exemple, un contrabandista va ser capturat després d’haver participat en el transport il·legal de migrants de Grècia a altres països de la UE. Un altre facilitador va ser detingut com a sospitós de proporcionar als immigrants documents de la UE.

L’Europol va donar suport a totes les autoritats competents encarregades de fer complir la llei establint un centre de coordinació operativa a la seva seu i proporcionant suports puntuals a les agències estatals. L’anomenada Operació Dragon és la quarta sèrie del Cicle de Polítiques de la UE per al 2014-2017, que s’orienta al crim internacional i organitzat greu. L’Operació Dragon se centra en punts clau del crim organitzat i en infraestructures criminals clau a la UE i més enllà.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari