Eines per fer front al tràfic de persones

Interpol està augmentant els recursos en la lluita contra el tràfic de persones. Aquest tipus de delinqüència organitzada internacional genera milers de milions d’euros de benefici i afecta tots els racons del món.

Les víctimes són captades i transportades d’un país a un altre mitjançant l’engany, amenaces o l’ús de la força i, normalment, en contra de la seva voluntat.

Interpol dona suport als organismes policials nacionals en els seus desplegaments tàctics sobre el terreny, encaminats a desmantellar les xarxes delictives que s’amaguen darrere del tràfic de persones.

L’anomenat “esclavatge modern” adopta diferents formes:

  • Tràfic de dones amb finalitats d’explotació sexual. Els traficants enganyen dones adultes i menors d’edat amb la promesa d’una feina decent i després les obliguen a exercir la prostitució.
  • Tràfic de persones per sotmetre-les a treballs forçats. Les víctimes es veuen obligades a fer feines penoses, en condicions d’esclavatge.
  • Explotació sexual comercial de nens en viatges turístics. Especialment a l’Àsia, l’Àfrica i l’Amèrica Llatina, on les relacions sexuals amb menors no acostumen a estar prohibides i el risc d’incriminació per aquest tipus de delictes és molt reduït.
  • Tràfic de persones per al tràfic d’òrgans. El tràfic de persones per utilitzar els seus òrgans –sobretot els ronyons–, teixits i cèl·lules és un àmbit delictiu vast i complex.

Entre les operacions més fructíferes destaca l’operació Spartacus, realitzada el juny de 2016 a 25 països de l’Amèrica Central i del Sud, amb desenes de víctimes rescatades i 134 detinguts. També destaca l’operació Nawa, que es va desenvolupar a la Costa d’Ivori i en la qual es van rescatar 76 nens procedents de tota l’Àfrica Occidental i es van detenir vuit persones.

Existeixen nombroses formes de tràfic, però és habitual l’abús de la situació de vulnerabilitat de les víctimes. Així mateix, el tràfic de persones és un delicte complex i per combatre’l és necessària la cooperació internacional dels organismes encarregats de l’aplicació de la llei. Interpol proporciona als cossos policials de tot el món diverses eines:

  • El sistema de notificacions i difusions d’Interpol, que permet la cooperació a escala mundial entre els països membres per perseguir els delinqüents, localitzar persones o recollir informació.
  • Les solucions tècniques MIND i FIND, que permeten als policies rebre respostes immediates a les consultes sobre documents de viatge robats o perduts, així com sobre vehicles sostrets i delinqüents buscats per la justícia.
  • El Grup de Treball d’Interpol d’Experts en Tràfic de Persones és una guia reconeguda internacionalment destinada als funcionaris encarregats de l’aplicació de la llei que s’ocupen de casos de tràfic de persones.
  • Els equips de gestió de crisis, que es poden enviar a petició dels països membres per a aportar coneixements específics, recolzament en matèria d’investigacions i formació, amb el suport del Grup de Treball d’Experts.

Enllaç d’interès:

notesdeseguretat.blog.gencat.cat/2017/06/28/prioritats-de-la-unio-europea-en-la-lluita-contra-la-delinquencia-greu/

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

 

Deixa un comentari