L’Observatori Internacional de Justícia Juvenil (OIJJ) i la Universitat de Leiden han publicat materials per formar els professionals que treballen amb els operadors de la justícia en un tema complex com és el de la participació dels infants infractors en la justícia juvenil. Amb el títol Pot escoltar-me algú?, fins ara han editat un manual per adaptar els sistemes europeus de justícia juvenil als menors i una guia per programar sessions de formació a professionals.
El manual tracta sobre els aspectes legals dels drets dels infants, les tècniques d’interrogatori, la comunicació, la psicologia de l’infant i les habilitats pedagògiques. Atès que el 2016 es va publicar una nova Directiva europea relacionada amb la justícia juvenil [1], el manual inclou informació sobre el seu contingut i sobre com aplicar-la d’acord amb els estàndards europeus i internacionals en aquest àmbit. També es pot utilitzar per formar professionals en els àmbits de la justícia restaurativa i de la mediació. La base del document són les pràctiques i tècniques considerades prometedores relacionades amb la justícia adaptada als infants. Els cinc capítols del manual tracten els temes següents:
- La normativa internacional i europea sobre justícia juvenil i desenvolupament adolescent
- Els requisits generals pel que fa a tres àmbits:
- Els procediments en què participen infants en conflicte amb la llei
- El dret a l’assistència legal o a altres tipus d’assistència
- El paper dels pares en la justícia juvenil
- La participació efectiva dels infants, tant pel que fa al dret a la informació com al dret a ser escoltats
- Les habilitats comunicatives dels actors que intervenen en el procediment i que han de tractar amb els infants en conflicte amb la llei
- El seguiment i suport, focalitzats en com incorporar les opinions dels infants en conflicte amb la llei a les decisions i com explicar aquestes decisions
La guia, que complementa el manual, està destinada als instructors que hagin d’elaborar i executar programes formatius. Per tant, l’estructura és molt semblant a la del manual, però afegeix elements per preparar aquestes activitats didàctiques, amb preguntes i respostes a les diferents seccions del document que poden servir d’exercicis en les activitats formatives.
Aquestes publicacions són el resultat del projecte “Millorant els sistemes de justícia juvenil a Europa: Formació per a professionals”, coordinat per l’OIJJ, en el qual han participat també dotze entitats més, públiques i privades, de diferents països membres del Consell Europeu de Justícia Juvenil. L’objectiu principal del projecte ha estat millorar els sistemes de justícia juvenil a la Unió Europea i comprendre en quins aspectes poden ser més eficients o adaptar-se millor als infants, centrant-se a aplicar millor les directrius del Consell d’Europa sobre una justícia adaptada als infants i als estàndards internacionals.
[1] Directiva (UE) 2016/800 del Parlament Europeu i del Consell, d’11 de maig, relativa a les garanties processals dels menors sospitosos o acusats en processos penals.
_____
Esta entrada en español / This post in English / Post en français