Vídeos per aconsellar la gent gran sobre com prevenir estafes

La policia de Suècia ha llançat la campanya “No tracti d’enganyar-me” per informar i formar la gent gran sobre com es poden protegir de fraus i estafes. El material per a la formació ha estat elaborat en col·laboració amb dues organitzacions de gent gran (PRO i SPF Seniorerna) i una d’atenció a les víctimes (Brottsofferjouren).

D’una banda, al web de la policia hi ha un material per fer aquesta formació (una presentació en format PowerPoint, un document en pdf sobre consells per als formadors i tres documents amb un conjunt de trucs agrupats en tres estratègies de prevenció: Estar en guàrdia, Casa seva és el seu castell i Posat en evidència. D’altra banda, als canals de YouTube de les dues organitzacions de gent gran també s’han publicat vídeos explicatius per a cadascuna de les estratègies de prevenció, a més d’un quart vídeo amb fragments d’una sessió de formació d’una agent de policia a un grup de persones grans en què s’utilitza el material de la campanya.

Els consells sobre Estar en guàrdia o alerta se centren en la utilització segura de targetes de crèdit. D’una banda, cal evitar que altres persones puguin veure el número de seguretat, tant en el moment d’operar en caixers automàtics com en fer pagaments en establiments. D’altra banda, es mostren algunes tàctiques que utilitzen els lladres per sostreure les targetes de crèdit, especialment com a furts per descuit.

L’estratègia Casa seva és el seu castell es focalitza a prevenir alguns fets que la gent gran pot patir a casa seva. En primer lloc, adverteix sobre les tàctiques que utilitzen desconeguts per entrar a casa de persones grans, ja sigui per revisar instal·lacions o vendre algun tipus de producte, o havent-hi contactat prèviament per telèfon.

El tercer bloc de recomanacions, Posat en evidència, alerta sobre els fraus en què els autors aconsegueixen dades personals i sensibles de les víctimes, ja sigui a través d’internet (amb el phishing o enviament de correus electrònics que suplanten empreses o entitats bancàries) o per telèfon a través d’algunes companyies de teleoperadores. En el cas que  es rebin factures per béns o serveis no sol·licitats, recomana fer una reclamació i contactar amb l’oficina del consumidor.

En el rerefons del projecte hi ha un estudi dels delictes contra la propietat patits per gent gran entre juny i desembre del 2014, centrat especialment en diferents tipus de fraus o estafes.

Cal recordar que al web del Departament d’Interior hi ha publicats també un conjunt de recomanacions per a la gent gran en diversos àmbits (a la llar, robatoris i furts, maltractaments, conductors i vianants, a la platja o casos d’emergència) i que la Policia de Catalunya també fa xerrades per transmetre aquests consells de seguretat.

Els vídeos i els consells de seguretat editats per la policia sueca es poden consultar en aquests enllaços:

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari