YEARS (Youngs Europeans Acting for Road Safety) és un projecte triennal proposat pel Consell Europeu de Seguretat del Transport (ETSC, per la seva sigla en anglès) i el Consell Consultiu Parlamentari de Seguretat del Transport (PACTS).
El projecte es proposa conscienciar els conductors joves, com a grup d’usuaris de les carreteres, sobre els perills que comporta conduir i encarar aquest risc amb accions innovadores.
El projecte estudiarà la situació actual de victimització dels estats membres de la Unió Europea i presentarà les últimes dades de morts a la carretera amb gent jove involucrada, els riscos principals en què es veuen implicats i com s’hi pot fer front.
El 21 de novembre passat va tenir lloc al Palau de Pedralbes de Barcelona el primer esdeveniment nacional YEARS, amb l’objectiu de debatre sobre els perills per als usuaris joves de les carreteres i les recomanacions polítiques que hi fa la Unió Europea.
En aquesta línia, la Fundació Abertis desenvolupa un programa de seguretat viària adreçat principalment als col·lectius més vulnerables: escolars, joves i conductors d’edat avançada.
A més, en associació amb diverses universitats europees, el projecte mobilitzarà universitaris per promoure projectes de seguretat viària, amb l’objectiu de millorar la seguretat dels usuaris vulnerables a la carretera dins la seva comunitat. Els estudiants poden desenvolupar les seves idees amb experts en seguretat viària. Els tres millors projectes seran premiats durant la celebració de la conferència final de YEARS a Brussel·les.
A la jornada, especialistes en seguretat viària del Regne Unit, Dinamarca, Alemanya, Bèlgica i Noruega van analitzar les estadístiques de sinistralitat de la Unió Europea i van subratllar que cada any, a Europa, 3.800 joves moren en accident de trànsit i que aquest col·lectiu, que constitueix l’11% del total de conductors, representa un 17% de les víctimes mortals.
Igualment, la gent jove de la franja 15-25 anys registra més mortalitat que la gent gran, i les col·lisions representen el 37% dels accidents mortals amb usuaris joves.
Els experts també han compartit bones pràctiques i mesures eficaces per assolir una mobilitat més segura i sostenible per als joves:
- Rebaixar la taxa d’alcoholèmia permesa als conductors joves.
- Fomentar un transport públic més econòmic entre els joves.
- Millorar l’educació i la formació viàries, i apostar perquè, en el context de l’obtenció del permís de conduir, s’allarguin en el temps i siguin graduals.
- Avaluar si els continguts formatius de les autoescoles són efectius i replantejar els exàmens per obtenir el permís en alguns països.
- Millorar la qualificació dels professors dels centres de formació de conductors.
- Permetre la conducció acompanyada a partir dels disset anys.
- Incidir en la prevenció dels riscos en la conducció entre els joves i apostar per campanyes amb la participació de testimonis d’accidents.
- Avaluar l’efectivitat i eficàcia de les campanyes de conscienciació viària en el col·lectiu dels joves.
_____
Esta entrada en español / This post in English / Post en français