Els països membres de la INTERPOL donen suport a l’ampliació del sistema I-Checkit al sector marítim

L’Assemblea General de l’OIPC-INTERPOL va celebrar la 85a reunió a Bali (Indonèsia) del 7 al 10 de novembre de 2016 i, entre altres actuacions, va donar suport a l’ampliació del programa I-Checkit a la indústria marítima com a part de les mesures orientades a augmentar la seguretat fronterera i el control de passatgers.

L’I-Checkit és una eina que complementa i millora els sistemes nacionals de seguretat fronterera i permet als socis de confiança del sector privat dur a terme controls avançats de passatgers en temps real en col·laboració amb la comunitat policial.

Aquesta eina es va crear per permetre que les línies aèries poguessin comprovar de manera instantània si una persona que té previst embarcar en un vol internacional està utilitzant un passaport registrat a la base de dades de la INTERPOL (SLTD)* com a sostret o perdut. Quan s’escaneja el passaport, s’envia informació relativa al número i el tipus de document i el país emissor, però no s’hi inclouen dades personals. El resultat de la comprovació amb la base de dades de la INTERPOL es rep en menys de mig segon. El juny de 2014, AirAsia va ser la primera aerolínia que va confrontar la informació de documents de viatge amb la base de dades de la INTERPOL (SLTD).

Els 190 països membres de la INTERPOL van aprovar la Resolució 5 AG-2016-RES-05, sobre l’aplicació del sistema de control I-Checkit al sector marítim. El seu soci principal en aquest sector és l’empresa Carnival Corporation, que va aplicar el sistema en una fase pilot al llarg de tres mesos (d’agost a octubre de 2016) a quatre dels seus vaixells Princess Cruises.

Al llarg de la fase pilot es van contrastar els documents de viatge de 34.000 passatgers amb la base de dades de la INTERPOL, per demostrar la capacitat del sistema a l’hora de reforçar la seguretat mundial de la indústria dels creuers.

Carnival Corporation incorporarà a partir d’ara el sistema I-Checkit al seu procediment mundial de registre de viatgers, el qual permetrà dur a terme una verificació segura dels documents de viatge a la base de dades SLTD, que conté més de 69 milions de registres aportats per 175 països. Gràcies a l’ampliació de l’acord de col·laboració, es pretén anar aplicant per etapes el sistema I-Checkit a deu línies de creuers de Carnival Corporation d’Amèrica del Nord, Europa, Austràlia i Àsia.

Michael O’Connell, director de Suport Operatiu i Anàlisi a la INTERPOL i cap del programa I-Checkit, va manifestar que aquest sistema constitueix una eina policial d’investigació i prevenció d’inestimable valor per a les forces de l’ordre de tot el món i que el subministrament de la iniciativa I-Checkit a Carnival Corporation proporciona un grau més de seguretat al sector turístic, mitjançant l’establiment d’una norma internacional per als controls de seguretat.

Per part seva, Bill Burke, director marítim de Carnival Corporation, va afirmar que l’aliança amb la INTERPOL els permet augmentar sense problemes la seguretat de la seva flota mundial, cosa que suposa un avenç important per a l’empresa i per al sector en la línia d’incrementar la seguretat i la protecció dels passatgers i tripulants.

[*] L’SLTD (Database of Stolen and Lost Travel Documents) és la base de dades de documents sostrets o perduts que es va crear l’any 2002, després dels atacs de l’11 de setembre de 2001, per ajudar els països membres a donar seguretat a les seves fronteres i per protegir els seus ciutadans dels terroristes i d’altres criminals perillosos que utilitzen documents d’identitat fraudulents.

Vídeo: I-Checkit – For Your Security (INTERPOL. Centre de Premsa)

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari