En marxa el Pla governamental per a la seguretat pública a França

El ministre de l’Interior francès, Bernard Cazeneuve, va anunciar el 26 d’octubre de 2016 el Pla governamental per a la seguretat pública, que estarà dotat amb 250 milions d’euros i que es presentarà al Parlament a final de novembre. Aquest Pla persegueix un doble objectiu: millorar la protecció i l’equipament dels efectius de la policia i de la gendarmeria, i ressituar la seva missió.

Millores en l’equipament policial

  • Cascs antibales, armilles antibales, fusells d’assalt HK G36. A partir de l’1 de gener de 2017 es lliuraran: 20.000 armilles, 8.000 cascs i 4.730 escuts i noves armes.
  • Uniformitat ignífuga, reforç dels vidres dels vehicles policials i disponibilitat de vehicles especialment protegits per donar servei als barris més conflictius.
  • Continuació de la renovació del parc mòbil: l’any 2017 es lliuraran 3.080 vehicles nous a la policia nacional i 3.300 a la gendarmeria.

Millores en la protecció jurídica

  • La legítima defensa dels policies: d’acord amb les instruccions del president de la República, es revisaran les condicions d’aquesta situació per protegir al màxim les forces de l’ordre en el marc de l’estat de dret.
  • Enduriment de les penes per ofensa a les forces policials, tot equiparant-les amb les ofenses comeses contra els jutges. Actualment, la pena prevista per ofensa a un agent de policia és de 6 mesos de presó i, si l’ofès és un jutge, s’eleva a 1 any.
  • Reforç de les mesures per protegir l’anonimat de l’agent de policia. En resposta a la “demanda” dels sindicats policials, es podrà tornar a utilitzar el passamuntanyes en determinades intervencions.

Ressituar la missió de la policia i de la gendarmeria

“El Pla vol ressituar la missió de les forces de l’ordre i tornar a l’essència, tot deslliurant-les de nombroses tasques que impliquen una despesa important de temps i d’efectius”, en paraules del ministre de l’Interior:

  • Se substitueixen nombroses guàrdies estàtiques en edificis públics per guàrdies dinàmiques, mesura que podria entrar en vigor abans de finalitzar l’any 2016.
  • S’abandona el trasllat de persones requerides a urgències hospitalàries (especialment si estan en estat d’embriaguesa).
  • S’alleugereix el procediment administratiu i penal.
  • S’estreten els vincles entre policia i justícia, de manera que els agents de policia estaran més ben informats de l’evolució dels assumptes penals més vinculats a la seva activitat, especialment en matèria de delinqüència comuna. Aquesta informació compartida contribuirà a crear un clima de confiança entre els jutges i les forces de l’ordre, segons paraules del ministre de l’Interior.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Una resposta a “En marxa el Pla governamental per a la seguretat pública a França

Leave a Reply