La seguretat en la passada Eurocopa de futbol

El Ministeri de l’Interior francès acaba de publicar un informe en què explica com va organitzar el desplegament de seguretat al voltant de les seleccions nacionals en la passada Eurocopa de futbol, que tingué lloc a França entre els mesos de juny i juliol d’enguany.

Existia una gran preocupació per la possibilitat que algun grup terrorista (especialment de l’entorn de Daesh) dugués a terme algun atac durant el desenvolupament de l’Eurocopa de futbol. La gran transcendència mediàtica de l’esdeveniment i d’algunes seleccions en particular plantejava com a molt atractiva, en termes de ressonància informativa, la comissió d’actes terroristes en aquest context.

Raid à l'Euro 2016Es van mobilitzar totes les unitats d’elit disponibles: la Brigada de Recerca d’Informació (BRI) de la Prefectura de Policia de París; el Grup de Recerca, Assistència, Informació i Dissuasió (RAID) de la Policia Nacional, i els grups d’Intervenció de la Gendarmeria Nacional (GIGN).

Es va considerar que hi havia una selecció que presentava un risc especial, la selecció espanyola, i se li va assignar la BRI de manera exclusiva. També participaven en la protecció membres de la policia espanyola i un oficial d’enllaç de la Policia Nacional francesa. Tots els moviments de qualsevol membre de l’expedició els havien de planejar i conèixer els responsables de la seguretat. Durant el partit contra Croàcia, que es va considerar d’alt risc perquè grups d’aficionats croates havien amenaçat amb envair el terreny de joc, membres de la BRI es van posicionar en llocs clau de l’estadi per detectar qualsevol moviment perillós dels aficionats des del moment que l’equip espanyol va arribar a l’estadi.

El RAID va encarregar-se de la seguretat d’onze equips nacionals: França, Anglaterra, Rússia, Turquia, Albània, Croàcia, País de Gal·les, República Txeca, Romania, Eslovàquia i Suïssa.

EL GIGN es va encarregar de la seguretat de les dotze seleccions restants: Alemanya, Bèlgica, Portugal, Àustria, Hongria, Irlanda, Irlanda del Nord, Islàndia, Itàlia, Polònia, Suècia i Ucraïna.

L’altre equip que, per raons òbvies, va ser objecte d’especial protecció (possiblement al màxim nivell) va ser el de França, que va ser protegit pel Grup RAID H24. Aquesta protecció era total: durant els desplaçaments, els partits i els entrenaments, i en els allotjaments. Els Bleus eren seguits i precedits pels vehicles dels homes de negre. Els vestidors dels estadis s’inspeccionaven en tots els partits abans que hi arribessin els jugadors. Aquest seguiment exigia una gran capacitat d’adaptació als moviments dels jugadors en tot moment.

Òbviament, a més de protegir les seleccions nacionals, hi havia altres unitats encarregades de l’ordre públic (Compagnies Républicaines de Sécurité i grups de la Gendarmerie Mobile) i de la seguretat ciutadana a les ciutats en què tenien lloc els partits de competició, circumstància que va implicar les patrulles uniformades dels cossos estatals i també les policies locals (a les ciutats on n’hi havia). Totes aquestes unitats van haver de treballar amb la màxima coordinació possible entre elles i amb les unitats d’elit encarregades de protegir els membres de les seleccions.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari