Als EUA, falses evidències en judicis per incendis intencionats han enviat a la presó moltes persones

El número 199 de la revista Polizei Newsletter del mes de setembre passat es fa ressò de l’escàndol que ha esclatat als Estats Units pel fet que una recerca ha demostrat que algunes evidències utilitzades en judicis on se sospitava que els acusats havien provocat incendis de manera intencionada no tenen base científica i, en tot cas, no determinen de manera inequívoca si un foc ha estat intencionat o no. Tenint en compte que, en alguns casos, en els incendis objecte de judici han mort persones i que, en el cas que resultin culpables, els acusats poden ser condemnats a presó per a tota la vida o, fins i tot, executats, l’escàndol encara és més gran.

Dos són, bàsicament, els nexes causals que s’havien acceptat, de manera generalitzada i unívoca, com a evidències d’incendis intencionats:

  1. L’existència de certs patrons i danys en les restes dels incendis s’havien identificat amb la presència de productes accelerants del foc, com, per exemple, la gasolina. La presència d’aquests accelerants era considerada com una evidència irrefutable que l’incendi era intencionat. A més, en alguns casos, l’absència de restes dels productes accelerants no evitava la condemna de l’acusat, ja que es considerava que la substància corresponent es podia haver evaporat amb el decurs del temps.
  2. Una temperatura anormalment alta del foc es considerava com a prova irrefutable que l’incendi havia estat provocat.

Ja als anys 90, la investigació científica va posar en evidència la manca de base d’aquests mites de la investigació d’incendis. Un estudi recent dut a terme en el marc de l’Arson Research Project ha demostrat que la presència d’accelerants i la temperatura del foc no tenen relació entre sí i que tampoc no porten, inequívocament, a l’evidència d’un foc intencionat.

Durant dècades, moltes persones han estat condemnades a partir d’aquestes veritats absolutes que ara s’evidencien com a fal·làcies. Concretament, aquest projecte de recerca ha demostrat que, en el cas de Cameron Todd Willingham, que va ser condemnat a mort i executat a l’estat de Texas l’any 2004 per provocar un incendi que causà la mort dels seus tres fills, les evidències que van determinar la sentència són les que ara es mostren sense fonament. Actualment, a Califòrnia un jutge és a punt de dictar una sentència que determinarà que George Souliotes va ser condemnat a cadena perpètua l’any 1997 com a causant d’un foc amb resultat de tres persones mortes, que ara es demostra accidental (mentrestant, George Souliotes ha passat gairebé vint anys a la presó).

Els investigadors estan convençuts que hi ha moltes persones a les presons americanes que han estat condemnades com a autores d’incendis intencionats en casos en què els incendis eren purament accidentals. Sembla inevitable la revisió de molts d’aquests processos per determinar la justícia o la injustícia de les condemnes.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari