Quan l’any 2013 un dron es va posar sobre l’escenari durant una conferència de la cancellera alemanya Angela Merkel, l’incident va concloure com un fet anecdòtic. Però des de llavors ha augmentat el nombre de casos i delictes registrats relacionats amb l’ús d’aquests artefactes, molts dels quals han estat àmpliament mediatitzats: el 2014, un dron va sobrevolar set centrals nuclears franceses; l’abril del 2015, un dron va aterrar a l’oficina del primer ministre japonès; l’octubre del 2015, un dron es va estavellar prop del monument de la Casablanca, i el juliol passat, un avió de la companyia Lufthansa amb 108 passatgers a bord es va veure obligat a modificar la seva ruta per no col·lidir amb un dron.
Ha estat el 2015 quan les estadístiques han mostrat un augment molt destacable en l’ús de drons a molts països europeus i sobretot als Estats Units, on 28 d’un total de 241 denúncies relatives a drons estan relacionades amb pilots que van haver de maniobrar per evitar un xoc.
El cas del Regne Unit resulta força il·lustratiu del creixement de les dades. La Thames Valley Police va registrar un augment de 21 incidents el 2014 i de 80 el 2015; la Metropolitan Police de Londres, un augment d’1 cas delictiu el 2014 i de 21 el 2015, i la Greater Manchester Police, els primers 58 incidents el 2015. Segons Scotland Yard, alguns dels crims relacionats amb drons al país inclouen delictes sexuals i transport de drogues a una presó.
Com a conseqüència d’aquests fets, diversos països, com ara Espanya, França, Alemanya o el mateix Regne Unit, han intensificat la regulació d’ús de drons, augmentant les distàncies de seguretat o controlant el pes i l’altitud permesa.
Altres mesures, en el cas dels Estats Units, han inclòs l’acord signat el setembre del 2015 entre l’Administració Federal d’Aviació (FAA) i l’empresa California Analysis Center, Inc. (CACI) per desenvolupar una tecnologia que permeti monitoritzar la connexió entre un dron i la persona que l’opera. La mateixa FAA afirma rebre prop de 100 queixes mensuals de pilots que albiren artefactes volant prop d’aeroports o a l’espai aeri en què els drons no tenen permès transitar.
En un esforç per prevenir riscos i combatre possibles incidents, la policia dels Països Baixos ha fet públic un vídeo, fruit de la col·laboració amb la companyia Guard From Above, en què aus rapinyaires intercepten drons, procediment que es valora com un dels possibles mecanismes per controlar les amenaces.
Per a més informació sobre l’acord de la FAA amb CACI podeu consultar el comunicat oficial.
També podeu consultar l’Informe de 2005 de la Metropolitan Police de Londres respecte als drons.
I si voleu més informació sobre la companyia que ofereix el servei d’ensinistrament d’aus per capturar drons, Guard From Above, podeu visitar-ne el web.
_____
Esta entrada en español / This post in English / Post en français